“Сходження Благодатного вогню” – обряд, що символізує Воскресіння, – Єрусалимський патріарх

 

Так зване “сходження Благодатного вогню” в суботу перед Великоднем – не реальний вихід вогню зі стіни храму, а лише обряд, який символізує Воскресіння Ісуса Христа.

За словами богослова Кирила Говоруна, про це йому сказав Єрусалимський патріарх Феофіл, який щороку бере участь у церемоніалі “сходження Благодатного вогню”.

“З Єрусалимським Патріархом Феофілом нас поєднувало багато спільного. Хоч і з різницею у декілька років, ми навчалися в одному університеті (Даремському) і були навіть членами одного коледжа (Св. Йоана). Потім, коли він був архімандритом у Москві, я був єдиний, з ким він міг спілкуватися грецькою, не знаючи російської. Тобто в нас було багато передумов для відвертих розмов. І я його одного разу прямо запитав про вогонь у Велику суботу. Його відповідь була лаконічною і ясною: це благочестивий обряд, який символізує Воскресіння Христове. Не більше і не менше”, – написав Говорун у фейсбуці в суботу, 18 квітня.

Як відомо, цього дня в Єрусалимі відбулася церемонія сходження Благодатного вогню — винос запалених свічок із храму Гробу Господнього в Єрусалимі.
Цей ритуал щорічно у Велику суботу перед Великоднем проводять Єрусалимський патріархат Православної церкви та Єрусалимський патріархат Вірменської апостольської церкви.

Кирило Говорун – український архімандрит, богослов, прибічник ПЦУ, колишній очільник відділу зовнішньоцерковних зв’язків УПЦ МП (філії РПЦ в Україні), який виступає в ролі незаангажованого експерта й публіциста в царині церковної політики. Він кандидат богослов’я, старший викладач Стокгольмської школи теології, старший науковий співробітник Центру дослідження релігії факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова, науковий співпрацівник Колумбійського університету (США).

Читайте також:
Поліція обіцяє стежити за дотриманням умов карантину під час роздачі Благодатного вогню в Києві

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна