ВМСУ списують корвет “Вінниця” – останній на флоті

 

Військово-Морські сили ЗС України спишуть корабель “Вінниця” (A206) та два рейдових катери – “Токмак” (A733) та ще один катер.

Про це в понеділок, 1 лютого, пише Український мілітарний портал з посиланням на джерела у Міноборони.

Зазначається, що урочиста церемонія спуску прапорів на цих кораблях має відбутися найближчим часом.

Списання корвету “Вінниця” планувалось ще до кінця 2013 року, але згодом плани змістили і після російської агресії у 2014 році, разом із окупацією Криму та захопленням 80% плавскладу ВМС ЗС України корабель залишався у бойовому складі флоту.

Причиною намірів списання був вік корабля та його технічна несправність, зокрема там не працює більшість систем та озброєння, ремонту потребує як головна енергетична установка, так і більшість агрегатів, корпус корабля також у критичному стані.

Дві інші одиниці списуються також через технічний стан, рейдовий водолазний катер “Токмак” попри проведений у 2016 році ремонт все ж залишався небоєздатним.

Довідково

Корабель “Вінниця” (попередня його назва у складі ВМС ЗС України та Морської охорони – “Дніпро”) був закладений 23.12.1975 року, спущений на воду 12.09.1976 року, у стрій ввійшов 31 грудня того ж року в 5-ту окрему Балаклавську бригаду прикордонних сторожових кораблів, де і служив до 1992-го року, доки не перейшов до Морських частин Держкомітету з охорони кордонів (нинішня Державна прикордонна служба).
В січні 1996-го року корабель було передано новоствореним ВМС України.
Основними причинами передачі були відсутність достатньої кількості кораблів у ВМС та недоцільність утримання настільки потужного корабля у прикордонників.

Читайте також:
$1,6 млрд на вісім кораблів і дві бази: стали відомі деталі “морської” угоди Києва з Британією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна