“А можна скасувати иродів у мантіях?”: під ОАСК відбулася акція на підтримку нового українського правопису. ФОТО

 

Вранці в понеділок, 1 лютого, під Окружним адміністративним судом міста Києва пройшла акція протесту “Проєкт: правопису-2019 бути!” проти рішення ОАСК від 28 січня 2021 року щодо скасування нового українського правопису.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

В акції взяли участь близько пів сотні людей.

“Ми маємо відстояти це право – користуватися новою правописною системою”, – наголосила викладачка Національного університету “Києво-Могилянська академія” Марія Зарінова.

Інші учасники заходу також вважають, що “відстояти мову – означає відстояти ідентичність; ми відстояли її під Верховною Радою, тепер відстоюємо її тут”.

Серед учасників заходу були також представники “Руху опору капітуляції”, студенти інших ВНЗ, зокрема з Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка тощо.

Учасники акції тримали у руках плакати із написами: “А можна скасувати иродів у мантіях?”, “ОАСК / логіка 1:0”, “Траєкторія, об’єкт, суб’єкт, проєкт – мовна норма”, “Сором ОАСК; Редакції правопису 2019-го бути!”, “Сьогодні ОАСК скасував правопис – 2019; завтра – ОАСК скасував теорему Вієта”, “В ОАСК сидять Индики без честИ та гідностИ”, “Захистимо українську мову”, “Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову (Ліна Костенко)”, “Правопису – 2019 бути!”, “Лінгвоцид”.

Також протестувальники скандували “Новому правопису – бути”.

<
>

Активісти під час акції читали вірші, зокрема українського поета Івана Малковича “Напучування”, Катерини Калитко “Ось тобі, жінко, мова. Стріляй з неї” та інші.

Як писала “Новинарня“, 20 січня адвокат Дмитро Ільченко повідомив, що ОАСК задовольнив позов та скасував урядову постанову №437 “Питання українського правопису”, якою було схвалено нову редакцію “Українського правопису”.

Згодом у суді поінформували, що під час розгляду справи ОАСК було встановлено – “Кабінет Міністрів при ухваленні постанови діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів”.

“Зважаючи на це, суд визнав протиправною та нечинною Постанову Кабінету Міністрів №437 від 22 травня 2019 року “Питання українського правопису”, – йшлося у повідомленні суду.

Водночас заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць поінформувала, що уряд оскаржить це рішення ОАСК.

Кабінет Міністрів схвалив нову редакцію українського правопису 22 травня 2019 року. Документ у новій редакції розробили фахівці Української національної комісії з питань правопису. Він має замінити редакцію від 1992 року.

Нова редакція Українського правопису офіційно почала діяти 3 червня 2019 року. Відтоді рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя. Водночас передбачена варіативність та певний перехідний період.

Читайте також:
ОАСК задовольнив позов Портнова та зобов’язав Міносвіти переглянути підручники з історії щодо Євромайдану. ОНОВЛЕНО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна