ОАСК задовольнив позов Портнова та зобов’язав Міносвіти переглянути підручники з історії щодо Євромайдану. ОНОВЛЕНО

доповнено

Юрист Андрій Портнов, колишній заступник глави адміністрації експрезидента Віктора Януковича, заявив, що виграв суд у Міністерства освіти України про зміст шкільних підручників.

Про це він повідомив у соціальних мережах 21 січня. Ні ОАСК, ні Міносвіти інформацію не підтвердили.

Позов до МОН стосувався підручників історії, у яких героїзували учасників Майдану. Портнову не подобається, що події кінця 2013 – початку 2014 року названо Революцією Гідності.

“Адміністративний суд виніс сьогодні рішення за моїм позовом у судовому процесі, що тягнувся майже рік. На підставі проведених експертиз суд зобов’язав Міністерство освіти і науки переглянути дитячі підручники історії 5-11 класів, в яких попередній політичний режим намагався героїзувати і міфологізувати низку державних злочинців і учасників масових заворушень 2013-2014 рр”, – написав Портнов.

Згодом він додав також судове рішення, яке першими поширили проросійські ЗМІ.

Як зазначається в матеріалі, спочатку (ще 25 березня) Портнов звернувся до МОН з вимогою вивчити викладене в восьми підручниках: у семи — з історії України для 11-х класів різних авторів, випущених у 2019 році, і ще в одному підручнику історії для 5-го класу, 2018 року випуску. Видання наводить список цієї літератури:

При цьому повідомляється, що в МОН вимоги Портнова відкинули, і тільки після цього той пішов до суду.

Також у позові Портнова вимагалося визнати протиправною бездіяльність Міністерства освіти на його звернення. Водночас не повідомляється, чи задоволений позов у цій частині.

Суд Портнов Суд Портнов 1 Суд Портнов 2
<
>

Як наголошує з цього приводу фактчекінговий сайт “Стопфейк“, у рішенні ОАСК немає жодного слова про те, що “з підручників повинні прибрати моменти з героїзацією учасників подій «Революції гідності»”, як на основі слів Портнова стверджують російські і проросійські ЗМІ.

Як сказано в рішенні суду, Портнов вважає, що певна інформація в зазначених ним підручниках була подана однобоко або без доказів.

“Як зазначає позивач, ознайомившись зі змістом підручників з навчальної дисципліни «Історія України», які рекомендовані Міністерством освіти і науки України та за якими відбувається навчання в освітніх установах, ним було виявлено, що виклад нової історії з 2013 року (розділ Революція гідності) містить ознаки спотворення інформації і подій, що мали місце в період 2013-2014 років, маніпулювання фактами та оцінки подій цього періоду. Інформація про події 2013-2014 років представлена однобічно, з вигадуванням даних і фактів, повідомленням завідомо неправдивих відомостей про події та явища того часу, а також замовчуванням важливих обставин, які мали місце”, – зазначається в документі.

Як приклад у позові наводиться підручник за 11 клас, в якому написано: “… 22 січня 2014 року, в День соборності України, снайпери «Беркута» застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану”. У документі написано, що автори “категорично і однозначно стверджують, що саме правоохоронці, а конкретно «снайпери «Беркута», скоїли тяжкий злочин …”.

Те, що цей вислів у підручнику є “категоричним”, визнали й експерти з Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені Н. С. Бокаріуса.

Окрім цього, в суді нагадали про статтю 62 Конституції України, в якій зафіксовано, що “особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її провину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду”. Таких рішень на момент публікації підручників український суд не виносив. При цьому в документі вказується, що Міністерство освіти має перевіряти таку інформацію.

Зважаючи на наявність подібних формулювань в підручниках суд і ухвалив переглянути їх.

“Визнати незаконною та протиправною бездіяльність відповідача (МОН, – “Н”), що полягає у не здійсненні перевірки підручників для 5 та 11 класів з історії України, для закладів загальної середньої освіти, що вийшли друком у 2018 і 2019 роках, на підставі звернення позивача від 25 березня 2020 року, яке зареєстроване в директораті шкільної освіти Міністерства освіти і науки України 30 березня 2020 року…

Зобов’язати Міністерство освіти і науки України забезпечити перегляд підручників для 5 та 11 класів з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли друком у 2018 і 2019 роках, на підставі звернення Портнова Андрія Володимировича від 25 березня 2020 року”, – зазначається в рішенні.

Водночас про те, що потрібно “прибрати моменти з героїзацією учасників подій Революції гідності” в рішенні суду не йдеться. 

Окрім того, рішення Адміністративного суду Києва не є остаточним, оскільки воно ще не набуло законної чинності та може бути оскаржене.

Читайте також:
Новинського й Портнова ввели до складу наглядової ради Одеської юракадемії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна