Кравчук пропонує провести референдум щодо Донбасу та Криму

 

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на сході України Леонід Кравчук пропонує провести всеукраїнський референдум із питань, що стосуються тимчасово окупованих Російською Федерацією територій Донбасу і Криму.

Про це він заявив у неділю, 31 січня, в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Йдеться про мир і війну, про життя і смерть, рідко буває, щоб так глибоко розходилися люди, а вони розходяться. Тому, можливо, нам потрібно буде винести для того, щоби люди сказали, як має бути організоване життя в тих регіонах, які сьогодні не контролюються Україною, але є українськими територіями”, – сказав Кравчук.

За його словами, “найболючішим питанням сьогодні є питання Донбасу і Криму”.

“На жаль, анексія, війна на Донбасі сприймається політичними силами України по-різному. Часто політики, які фактично підтримують кремлівську політику, видають себе за патріотів і проголошують свої патріотичні вподобання на різних політичних майданчиках. І народ буквально не може зорієнтуватися в тому плані, а яка ж спільна думка в політичних сил, вони розійшлися в корінному питанні”, – вважає голова УкрТКГ.

“Я хочу згадати спільну позицію США, ОБСЄ і нового голови організації, міністра закордонних справ Швеції з питань України. Подивіться, як було сказано і має важливе значення для можливого формулювання питання на референдум: пошук сталого політичного врегулювання в Україні має відбутися відповідно до принципів міжнародного права, зобов’язань ОБСЄ з повагою до повного суверенітету і територіальної цілісності та незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом і Севастополем”, – наголосив він.

“Тобто має бути на референдумі так сказано, що народ за те, щоб Україна була цілісною, незалежною, з поверненням її територій. Ось головне питання референдуму, а не яким способом це робити. Спосіб має представити вже держава, влада, Верховна Рада. А народ має сказати: “Ні, цього не може бути, вся територія України є цілісною і незалежною, і вона має належати Україні”, – вважає Леонід Кравчук.

Президентський проєкт Закону про народовладдя через всеукраїнський референдум – одна з основних обіцянок Володимира Зеленського із 2019 року – був ухвалений Верховною Радою в другому читанні та в цілому 26 січня 2021 року. Станом на 1 лютого його статус у парламенті – “готується на підпис”.
Опозиція критикувала проєкт з багатьох причин, зокрема через створений механізм скасувати будь-який закон України.
Лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко оголосила, що її партія ініціює референдуми одразу з п’яти питань.

Читайте також:
Зеленський вважає, що опоненти закону про референдум бояться людей, бо тепер опинилися без впливу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна