У довгі списки претендентів на “Оскар” потрапили одразу два українські фільми про війну на Донбасі

 

Одразу два фільми українського виробництва представлені в довгих списках претендентів на “Оскар”, які оприлюднила Американська академія кіномистецтв. Обидві ці стрічки розповідають про війну на Донбасі чи її наслідки.

Так, у номінації “Найкращий міжнародний художній фільм” фігурує артхаусний фільм “Атлантида” (“Atlantis”) режисера Валентина Васяновича.

Як інформувала “Новинарня“, у вересні 2020 року “Атлантида” була обрана Українським оскарівським комітетом як національний претендент на цю премію.

Події фільму відбуваються у 2025 році на депресивному Донбасі, коли Україна перемогла у війні. У зйомках брали участь непрофесійні актори, зокрема колишній розвідник, а нині працівник благодійного фонду “Повернись живим” Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека.

“Атлантида” вже зібрала багато нагород. Так, фільм відзначили на Венеційському кінофестивалі в секції “Горизонти”, він отримав ще чотири гран-прі на різних фестивалях. Картину придбали HBO Eastern Europe, дистриб’ютори трьох європейських країн та США.

У номінації “Найкращий документальний повнометражний фільм” в лонглисті представлений фільм режисерки Ірини Цілик “Земля блакитна, ніби апельсин” (“The Earth is Blue As an Orange”).

Ця стрічка розповідає про життя родини Гладких-Трофимчук із містечка Красногорівка, що за кількасот метрів від лінії фронту на Донбасі. Мама Аня та її четверо дітей знімають кіно про самих себе, а Ірина з командою фільмують це.

Дебютна повнометражна кіноробота письменниці Ірини Цілик вже отримала приз за найкращу режисуру на американському фестивалі Sundance, пізніше перемогла у двох головних категоріях українського Docudays.

В обох номінаціях короткі переліки із 15 номінантів на “Оскар” будуть оголошені 9 лютого. Фіналістів мають оголосити 15 березня, а сама церемонія вручення “Оскарів” відбудеться 25 квітня 2021 року.

Як інформувала “Новинарня“, і Цілик, і Васянович були відзначені Володимиром Зеленським, але відмовилися від нагород.

Читайте також:
Мур на кордоні з РФ і любов, що перемагає смерть: у прокат вийшов фільм “Атлантида” про Донбас після нашої перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна