Фільм “Атлантида” висунули на премію “Оскар” від України

 

Український оскарівський комітет висунув драму “Атлантида” режисера Валентина Васяновича на премію “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії “Міжнародний повнометражний фільм” від України.

Про це заявив голова Українського оскарівського комітету Алік Шпилюк на пресконференції в четвер, 24 вересня, у Києві.

Автори фільму впевнені, що у драми режисера Валентина Васяновича хороші шанси на премії “Оскар”.

“Практично в цьому складі Український оскарівський комітет працює з 2016 року. Як на мене, за ці роки, мені здається в “Атлантиди” найбільші шанси порівняно з минулими претендентами“, – сказав Шпилюк, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”.

За словами продюсера фільму Володимира Яценка, з кожним фільмом, який висувається на “Оскар”, Україна отримує новий досвід.

“Цього разу у нас за плечима є дуже велика перемога – перемога на Венеції (Венеціанський кінофестиваль – “Н”), це справді дуже великий плюс. Також тепер у нас є американський дистриб’ютор. Це дуже важливо, тому що саме він докладає багато зусиль для того, щоб фільм успішно отримав номінацію або потрапив у шорт-лист”, – додав Яценко.

Окрім того, за його словами, на цьому етапі фільм супроводжує іменитий піар-агент, що сприятиме результату.

“Ми в хорошій формі”, – наголосив продюсер.

Режисер “Атлантиди” Валентин Васянович також зауважив, що “наразі у нас все є, щоб потрапити в шорт-лист”.

Як відомо, у вересні 2019 року українська антиутопія “Атлантида” отримала приз як найкращий фільм програми “Горизонти” на 76-му Венеціанському кінофестивалі.
У серпні 2020 року “Атлантиду” відібрано в довгий список премії Європейської кіноакадемії (European Film Awards).

Фільм “Атлантида” оповідає про недалеке майбутнє і розповідає історію Сергія, солдата-ветерана, який страждає посттравматичним стресовим розладом і який виявився застряглим у непридатній для життя тоді Східній Україні. Після припинення роботи заводу він вирішує приєднатися до волонтерської групи, проводить ексгумацію тіл жертв війни. Ця місія дає змогу йому впоратися зі своєю нездатністю адаптуватися до своєї нової реальності. Він знайомиться з Катею і, працюючи з нею, починає вірити, що можливе краще майбутнє.

Одну з головних ролей зіграв Андрій Римарук — колишній розвідник, учасник бойових дій, який зараз працює у фонді допомоги армії “Повернись живим”.

В український прокат “Атлантида” вийде 5 листопада 2020 року.

У 2020 році в національному відборі брали участь три фільми, всі вони створені за підтримки Держкіно. Зокрема, крім переможця, на висунення претендували: лірична комедія “Мої думки тихі” режисера Антоніо Лукича і документальна стрічка “Земля блакитна, ніби апельсин” режисера Ірини Цілик.

За час незалежності Україна в різні роки понад десять разів висувала фільми на премію “Оскар”, однак жоден із них не потрапив до списку номінантів.

93-та церемонія вручення премії “Оскар” за досягнення в галузі кінематографу 2020 року відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі (США).

Читайте також:
Із трьох українських фільмів, які відібрали до висування на “Оскар”, два стосуються війни на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.