Із трьох українських фільмів, які відібрали до висування на “Оскар”, два стосуються війни на Донбасі

 

Український оскарівський комітет оголосив фільми до відбору на висування на премію “Оскар” у номінації “Міжнародний повнометражний фільм” від України.

Про це УОК повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Цього року заявки на участь у відборі подали три стрічки:

  • “Атлантида”
  • “Мої думки тихі”
  • “Земля блакитна, ніби апельсин”

Український оскарівський комітет обере претендента на “Оскар” від України 24 вересня.

Фільм “Атлантида” Валентина Васяновича розповідає про двох друзів-ветеранів АТО, які працюють на металургійному заводі в 2025 році. Один із них не може здолати посттравматичний синдром після війни на Донбасі й одного дня робить фатальний крок у розпечену лаву. Згодом завод закривають зарубіжні власники, і його товаришеві доводиться шукати собі нову роботу. Ця нова робота приводить його до несподіваних знайомств і волонтерського долучення до однієї дуже непростої, проте важливої справи.

Фільм “Земля блакитна, ніби апельсин” Ірини Цілик розповідає про сім’ю, яка живе в “червоній зоні” Донбасу. Долаючи щоденні травми існування на прифронтовій території, 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Незважаючи на всі труднощі, ця родина є дуже дружньою і життєрадісною. Мама й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Фільм “Мої думки тихі” Антоніо Лукіча розповідає про молодого звукорежисера. Зазнавши невдач у роботі та особистому житті, Вадим отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити Україну і переїхати в Канаду подалі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється його мама.

Як відомо, минулого року на висування на премію “Оскар” від України претендувала лише одна стрічка – “Додому” Нарімана Алієва. Фільм потрапив до лонглиста премії, але до шортлиста не пройшов.

Читайте також:
Документальний фільм про Революцію Гідності зупинився за крок до “Оскара”. Ді Капріо таки отримав

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна