На Венеційському фестивалі переміг фільм України про спустошений Донбас після АТО

 

Фільм українського режисера Валентина Васяновича, “Атлантида”, переміг у програмі “Горизонти” на Венеційському кінофестивалі 2019 року.

Про це повідомила пресслужба фестивалю в суботу, 7 вересня.

“Атлантида” – це смілива арт-хаузна стрічка, участь у якій взяли лише непрофесійні актори – ветерани АТО, волонтери, солдати ЗСУ і навіть судмедексперти, інформує телеканал “Еспресо”.

“Це антиутопія. Про результати війни з Росією. Зрозуміло, ми виграли, але отримали повністю непридатну для життя територію. Головний герой повертається з війни додому. Заводи закриті, інфраструктура знищена, вода отруєна. Він хоче залишитися там і шукає мотивацію, яка його утримає на цій території. Кінець умовно щасливий і дає надію“, – розповів режисер стрічки Валентин Васянович.

“Атлантида” (Atlantis) – це фільм про майбутню перемогу у війні з Росією і повернення окупованого Донбасу до складу України. Сюжет описує судоми перед остаточним руйнуванням міфу індустріального Донбасу: на рівні промислового ландшафту, та перш за все – в людському вимірі.

Кадр з фільму “Атлантида”

У кадрі “Атлантиди”, серед інших, можна побачити ветерана АТО, співробітника фонду “Повернись живим” Андрія Римарука.

У західних ЗМІ починають з’являтися перші рецензії на картину Васяновича.

“Валентин Васянович знаходить любов в безнадійному місці в одному з найцікавіших показів програми Горизонти”, – пише видання Cineuropa.

“Після артхаусної сенсації 2014 року “Плем’я” і торішніх “Домашніх ігор” український режисер Валентин Васянович зарекомендував себе як універсальний кінорежисер з відповідним смаком. Незважаючи на те, що “Атлантида” має майже таку ж силу, це один зі найцікавіших фільмів програми цього року, який досить важко зрозуміти й описати. Це частково коментар до нинішніх політичних заворушень, які все ще тривають, і частково постапокаліптичне бачення зруйнованого, пустелеподібного всесвіту, який виглядав би доречним в екранізаціях “Божевільного Макса”, – йдеться в рецензії.

“З подіями в майбутньому – в 2025 році, якщо бути точним – він показує Східну Україну через рік після війни. Територія вже визнана непридатною для проживання, а навколишнє середовище настільки жорстоко спустошене, що зміни на даний момент є незворотними. Відображаючи висловлювання режисера, “найбільша проблема Донбасу – це не економічна деградація, а екологічна катастрофа”, він розповідає про війну як явну загрозу для навколишнього середовища – не просто військової операції, яку слід виконати і ніколи більше не згадати. Це катастрофа, яка не просто зупиняється на найближчому оточенні, а просочується всюди через людей, всі мають справу з якоюсь минулою травмою і намагаються витягнути з себе щось на зразок життя”, – пише оглядач Cineuropa.

За його висновком, фільм створює атмосферу творів Оруелла і може виявитися “найоригінальнішим фільмом сучасного українського кінематографу”. 

Програма “Горизонти” – одна з офіційних програм Венеційського кінофестивалю, друга за престижністю після основної.

Головну нагороду в основній програмі кінофестивалю здобув фільм “Джокер” із Хоакіном Феніксом, а гран-прі вручили новій стрічці Романа Поланськи “Офіцер і шпигун”.

Читайте також:
Фільм про українку переміг на кінофестивалі у Венеції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна