Посуха в Криму: у річці Бельбек підвищився рівень води

 

Рівень води в річці Бельбек, що поблизу тимчасово окупованого Росією Севастополя, підвищився з початку січня 2021 року.

Про це в середу, 27 сісня, повідомляє видання “Крим.Реалії” – їхній кореспондент побував у селі Фронтове в Бельбецькій долині.

За його інформацією, вода в річці каламутна, швидкість її течії збільшилася. За словами місцевих жителів, які просять не називати їхні імена, збільшення стоку Бельбека почалося після нещодавніх дощів, а також через танення снігу.

ЗМІ також нагадує, що 2 січня пресслужба кримського Гідрометцентру повідомила, що водність річки Бельбек значно нижча норми і перебуває в межах 0,10-0,22 куб. м/с.

Синоптики підкреслили, що водність річок для цієї пори року – дуже низька.

“Середні за місяць витрати води на річках Бельбек, Салгир, Малий Салгир, Біюк-Карасу, Демерджі склали 0.10-0.22 куб.м/с, на малих річках 0.002-0.083 куб. м/с і були: на річках Демерджі і Малий Салгир в межах 41-52% норми, а на решті річок в межах 1-17% норми”, – йшломя в повідомленні.

У вересні 2020 року повідомлялося, що рівень води в річці Бельбек значно знизився.

Довідково:
Бельбек – найповноводніша річка Криму звдовжки 65 кілометрів. Вона утворюється злиттям двох річок – Біюк-Узенбаш і Манаготра, що стікають з північно-західних схилів Головної гряди Кримських гір.
Бельбек тече територією Бахчисарайського району і впадає в Чорне море біля севастопольського селища Любимівка.
Біля села Верхньосадове на річці Бельбек російська влада будує водозабір для забезпечення Севастополя прісною водою. Очікується, що гідроспоруда буде готова до кінця лютого.
Раніше повідомлялося, що в деяких річках, що протікають в Байдарській долині під Севастополем, з’явилася вода. Так, з’явився стік на річках Узунджа і Арманка. Водночас річки Боса і Бага залишаються повністю сухими.

Читайте також:
Гіркін запропонував відбуксирувати в Чорне море айсберг, аби напоїти водою Крим

Дослідники показали з космосу, як обміліли водосховища Криму протягом року

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські науковці. З кінця серпня на півострові частково запровадили графіки подачі води.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Окупанти в Криму хочуть використовувати водоспади для постачання водою ялтинців

“Води достатньо”: Путін не бачить проблем із водопостачанням окупованого Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна