Російські окупанти активізували діяльність на ділянках розведення, – ОБСЄ

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала активність російських збройних формувань у межах ділянок розведення сил і засобів у районах Золотого та Петрівського.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в щоденному звіті №19/2021 місії.

“Упродовж дня 24 січня на східному краю ділянки розведення в районі Золотого безпілотний літальний апарат СММ дальнього радіуса дії зафіксував особу на колишній позиції збройних формувань”, – зазначають у звіті.

25 січня у двох місцях поблизу цієї ділянки розведення, спостерігачі чули 14 вибухів невизначеного походження, а також 42 черги та постріли зі стрілецької зброї і великокаліберного кулемета.

За їхньою оцінкою, всі ці порушення сталися поза ділянкою розведення, однак у межах п’яти кілометрів від її краю.

Також 25 січня перебуваючи неподалік блокпоста збройних формувань РФ південніше зазначеної ділянки розведення, “команда Місії бачила, як четверо робітників копали заглиблення з обох боків автошляху T1316, орієнтовно за 20 м на північ від південного краю цієї ділянки розведення”.

Спостерігачі зафіксували чотири контейнери вздовж північного краю дороги, що веде на схід до Золотого-5. Того ж дня біля вищезазначеного блокпоста команда СММ також бачила двох окупантів із нарукавними пов’язками з написом “СЦКК”: обидва заходили вглиб ділянки розведення до місця приблизно за 350 м на північ від її південного краю, а потім поверталися.

“Упродовж дня 24 січня в межах ділянки розведення в районі н. п. Петрівське БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував двох осіб біля колишньої позиції збройних формувань орієнтовно за 200 м на західно-північний захід від південно-східного кута ділянки розведення”, – додали в СММ.

За інформацією спостерігачів, окупанти з нарукавними пов’язками “СЦКК” також перебували 25 січня в межах ділянки розведення в районі Станиці Луганської.

Нагадаємо, Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України 4 листопада 2020 року затвердила нові ділянки на лінії розмежування на Донбасі, де ймовірно може відбутися нове розведення військ – Григорівка, Слов’яносербськ, Петрівка і Нижньотепле.

9 листопада 2019 року, за присутності СММ ОБСЄ після семи діб тиші, відбулося дзеркальне розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Богданівка-Вікторівка-Новопетрівське.
Розведення військ у районі Золотого, на ділянці №2, відбулося 29 жовтня, у Станиці Луганській на ділянці №1 – 26 червня 2019 року.
Вперше угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського – було підписано на переговорах ТКГ в Мінську ще 21 вересня 2016 року. Угода передбачала відведення по одному кілометру з кожної зі сторін.
У 2016 році часткове розведення сил відбувалося в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. Однак у 2017-му сторони повернулися на більш вигідні позиції.

Читайте також:
На окупованому Донбасі дрони ОБСЄ виявили десятки невідведених “Градів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна