ОАСК за позовом Портнова заборонив святкування ювілеїв низки українських діячів

 

Окружний адміністративний суд міста Києва під головуванням судді Любові Маруліної задовольнив позов юриста Андрія Портнова і заборонив відзначення ювілеїв низки українських діячів, зокрема УНР, ОУН та еміграції.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться у рішенні ОАСК, опублікованому в понеділок, 25 січня.

Заборона стосується святкування пам’ятних дат і ювілеїв восьми історичних діячів:

  • полковника Армії Української Держави Івана Полтавця-Остряниці, особистого ад’ютанта гетьмана Павла Скоропадського та генерального писаря УД;
  • полковника Української повстанської армії Василя Левковича;
  • полковника УПА Василя Сидора;
  • полковника УПА Василя Галаси;
  • письменника і журналіста Уласа Самчука;
  • письменника і політика, ідеолога українського націоналізму Юрія Липи;
  • українського вченого і редактора “Енциклопедії українознавства” Володимира Кубійовича;
  • голови Проводу Організації українських націоналістів Андрія Мельника.

Колишній глави адміністрації президента-втікача Януковича Андрій Портнов заявив, що святкування цих ювілеїв суперечить закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму”.

Зокрема, Юрій Липа нібито “відомий своїми антисемітськими висловлюваннями і закликами”, а серед інших згаданих діячів є і ті, що нібито “тісно співпрацювали з німецькими нацистами”.

У Київській міській держадміністрації зазначили, що рішення про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв цих історичних діячів було направлено на розвиток історичної свідомості українців і збереження національної пам’яті. Також у відомстві зазначили, що вибирали пам’ятні дати, зважаючи на список, який є в Українському інституті національної пам’яті.

У КМДА нагадали, що заборона стосується пам’ятних дат, які мали відзначати ще у 2020 році. Їх список затвердили ще в лютому минулого року. Тоді ж Портнов відразу подав позов про їхню заборону.

Суддя Окружного адмінсуду задовольнила заяву про забезпечення цього позову. Відповідно, було заблоковано святкування цих пам’ятних дат.

Водночас нещодавнім рішенням суд остаточно заборонив їх відзначення.

“Кожен суддя, який голосував за таке “рішення” має усвідомити, що рано чи пізно, йому доведеться за це відповісти, і не тільки перед Богом. Імена Андрія Мельника, Володимира Кубійовича та Уласа Самчука, рано чи пізно, золотими літерами будуть вписані у пантеоні Героїв, який Українська держава спорудить на їхню честь. Це виключно питання часу. І жоден суд не спроможний зупинити цей час”, – написав у фейсбуці голова ОУН Богдан Червак.

Він вважає, що “рішення ОАСК ухвалювалося не в Києві, а в Москві“, тому “буде правильно, коли на нього відреагує спецназ СБУ”.

Як інформувала “Новинарня“, на початку березня 2020 року нардепка від “Слуги народу” Ольга Василевська-Смаглюк заявила, що ексзаступник голови адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов робить “багато для відновлення справедливості”.

Читайте також:
ОАСК задовольнив позов Портнова та зобов’язав Міносвіти переглянути підручники з історії щодо Євромайдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна