100 років полковнику УПА Василю Галасі: опубліковано архівні документи

12 листопада виповнилося 100 років із дня народження одного з керівників українського збройного підпілля, члена Проводу ОУН Василя Галаси на псевдо “Орлан”. Майбутній полковник УПА Василь Галаса народився цього дня 2020 року на Тернопільщині.

До 100-річного ювілею легендарного командира Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України та Архівом нацпам’яті опублікували онлайн 35 документів з його архівних справ.

Переглянути збірку можна на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху: https://bit.ly/35ohBur

У колекції можна ознайомитись зокрема з такими документами:

“35 документів з архівної справи Василя Галаси вперше опубліковані онлайн, — розповідав координатор електронного архіву Денис Пасічник. — Водночас це лише маленька частина зі справ на видатного підпільника, які в оригіналі зберігаються в Архіві СБУ і є доступними для ознайомлення усім охочим”.

Зліва праворуч: Осип Дяків “Горновий”, друг дитинства Галаси, Осип Кусень “Сірий”, який залучив Галасу до ОУН, і Василь Галаса. 1930-ті роки

Галаса (Ґаладза) Василь Михайлович (“Орлан”) народився 12 листопада 1920 року в селі Білокриниця (Підгаєцький район) на Тернопільщині.

Полковник УПА, член Української головної визвольної ради, крайовий провідник ОУН Північно-Західних Українських земель (ПЗУЗ), керівник Перемишлянського обласного проводу ОУН (з 1942 року), в. о. командира УПА-Північ (січень 1951 — 11 липня 1953).

Відповідав за організацію рейдів УПА в Західну Європу.

Займався інформаційною роботою – керував підпільною друкарнею, редагував видання та журнали ОУН.

Нагороджений Золотим хрестом заслуги і медаллю “За боротьбу в особливо важких умовах”.

У 1953-му році Галасу разом із дружиною Марією Савчин схопило МГБ за допомогою легендованої (несправжньої) групи повстанців. У 1958-му Орлан був засуджений до 10 років виправних таборів. Після звільнення 1960 року жив у Києві під наглядом спецслужб.

Із 1991 року збирав та впорядковував матеріали про історію українського визвольного руху, працював в Інституті історіографії НАНУ.

Помер 5 жовтня 2002 року. Похований у Києві на Берковецькому цвинтарі.

Автор книги спогадів “Наше життя і боротьба”.

Електронний архів (avr.org.ua) — сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікуються документи про український визвольний рух, матеріали з архівів КГБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

Читайте також:
У Львові анонімний меценат передав музею унікальні артефакти ОУН та УПА. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна