У Львові анонімний меценат передав музею унікальні артефакти ОУН та УПА. ВІДЕО

 

Анонімний меценат подарував Національному музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” у Львові повстанські дереворити – гравюри на дошці з дерева, які слугували шаблоном для створення листівок пропагандистського характеру та агітки

Про це повідомляє “Гал-Інфо”.

Експонати підприємець викупив на аукціоні з продажу антикваріату Violity та вирішив передати їх в музей, аби законсервувати та зберегти для нащадків.

Інформацію про ім’я мецената не озвучують, адже не було домовленостей про розголошення особистих даних з підприємцем-благодійником.

Подаровані експонати потребують реставрації, але вони є доволі цінними.

“Ці всі артефакти, очевидно, були у вологому середовищі, можливо у бідоні. Вони висохли, покоробились, десь розширились та не є цілісними, але вони є доволі цінними. Насправді таких речей майже не збереглося, тим більше у музейних колекціях”, — розповів директор Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” Руслан Забілий.

На фрагментах дереворитів збереглися повстанські гасла УПА та ОУН, які закликають до боротьби з радянським окупаційним режимом. На агітках добре видно надписи: “Смерть Сталіну і його зграї”, “Ганьба тим, які добровільно підуть до виборів”, “Не підемо голосувати за тюрми та заслання, за визиск та грабунок, за колгоспи, нужду і голод”.

Працівники не можуть також точно назвати дату виготовлення таких артефактів, адже бракує відповідних супровідних документів.

“Можливо, це друга половина 40-х років. Складно сказати, бо контекст знахідки втрачений через роботу “чорних археологів”. Можливо інші документи, які були в архівах вказали б нам на датування. На жаль, конкретики ми не маємо. Можна лише стверджувати, що це дуже цінний артефакт. Як правило, трапляються лише документи зроблені з допомогою дереворитів, але я не пригадую щоб траплялися самі дереворити”, — розповів зберігач фондів музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” Віктор Сеницький.

У музеї не можуть назвати точної вартості таких експонатів. Сам же підприємець, який подарував артефакти, їхньої ціни також не озвучував.

Пдаровані артефакти відреставрують. Тому побачити дереворити та агітки відвідувачі поки не можуть.

На відновлення працівники можуть витрати більше місяця і тільки після цього вирішать, як і де виставити нові експонати.

Читайте також:
На Прикарпатті знайшли унікальні документи УПА та шарж на Шухевича. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна