На Прикарпатті знайшли унікальні документи УПА та шарж на Шухевича. ФОТО

 

Поблизу міста Рогатин на Івано-Франківщині троє місцевих жителів відкопали у землі бідон з книгами та документами УПА, серед яких знайшли і шарж на головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Чоловіки, які знайшли ці історичні речі, передали їх до Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” у Львові, передає “24 канал”.

За їхніми словами, вони натрапили на знахідку випадково і дуже здивувалися, що знайшли дійсно унікальну річ, яка може доповнити нашу історію новими цінними фактами.

Можна припустити, що вони були передані для головнокомандувача Романа Шухевича, який довгий час перебував на Рогатинщині.

Серед давніх артефактів виявлено унікальний шарж на головнокомандувача. Ймовірно, виконаний чорнилом. А також — низку документів радянського зразка, трофеї, наприклад, плакат чеською мовою, звіти та протоколи служби безпеки.

У бідоні містилася теж і фінансова звітність та касова документація.

“Деякі документи пошкоджені, деякі взяв грибок, але в цілому архів дуже добре зберігся. Ми витягли їх із бідона — папери вологі, тож їх необхідно висушити. І далі можна реставрувати”, — говорить Руслан Забілий, генеральний директор Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького”.

Папери підпілля Організації українських націоналістів та Української повстанської армії датуються 1945—1946 роками. Їх левова частка походить із Закерзоння — українських етнічних земель у складі сучасної Польщі, де діяли Закерзонський крайовий провід ОУН та військова округа УПА “Сян”.

До архіву потрапили звіти надрайонних проводів ОУН, тактичних відтинків УПА у складі ВО “Сян”, пропагандистські матеріали. Є навіть матеріали пропаганди польського підпілля, яке теж діяло в регіонах, підконтрольних УПА. Кілька документів засвідчують спроби УПА налагодити співпрацю з окремими підрозділами колишньої польської Армії Крайової в 1945—1946 рр. з метою спільної боротьби проти комуністичного режиму.

Окрім того, бідон містив низку документів структур групи УПА-Захід, які діяли в Галичині, та місцевого підпілля ОУН. Це — кілька звітів командування групи, звіти Служби безпеки ОУН, три накази Головного військового штабу УПА, два звіти тактичних відтинків, які оперували на Івано-Франківщині.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно президент Порошенко підписав закон про визнання ветеранів ОУН та УПА учасниками бойових дій.

Читайте також: 
КС Польщі визнав неконституційним закон про криміналізацію “бандеризму”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна