“Пройшов повз військову частину й запам’ятав номери авто”, – суд арештував чоловіка, що стежив за ССО в Кропивницькому

 

Суд арештував 68-річного Олександра Погребецького, якому інкримінували державну зраду за нібито співпрацю з ФСБ РФ – чоловік, за версією слідства, отримував завдання електронною поштою зі збору даних про військовослужбовців Сил спеціальних операцій.

Ленінський районний суд Кропивницького у понеділок, 25 січня, обрав підозрюваному міру запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього арешту до 21 березня, передає “Судовий репортер”.

Прокурор клопотав про цілодобовий арешт на два місяці. З ризиків назвав можливість переховуватися у Криму, де у підозрюваного живе брат.

Адвокат просив суд про домашній арешт у нічний час, оскільки вдень підозрюваний працює.

За словами прокурора, підозрюваний є прибічником Компартії, відкрито демонструє проросійську позицію щодо агресивних дій українських військових у зоні проведення ООС і необхідності примирення з РФ.

Фото: Судовий репортер

Як йдеться у підозрі, влітку 2020 року на його електронну адресу надійшов лист від користувача “Сергей Грозный”. Це, за словами прокурора, був невстановлений співробітник ФСБ РФ, який давав вказівки Погребецькому збирати відомості про “противників встановлення проросійської влади серед мешканців Кіровоградщини”.

18 серпня 2020 року підозрюваний надіслав згоду, а за тиждень переслав перелік із трьох осіб, які на його думку “зрадили радянську владу”. Згодом він надіслав ще одного листа, у якому вказав п’ятьох осіб, які також можуть брати участь у підривній діяльності.

Також підозрюваний збирав інформацію про спецпризначенців, а саме надіслав список номерних знаків шести автівок, якими користуються військові.

На запитання журналістки, яким чином Погребецький контактував з представником ФСБ і чи має він комп’ютер, підозрюваний каже – йому просто дали планшет.
Уточнює, що йому зателефонував невідомий чоловік, сказав, що з Криму і що Погребецький “їм підходить для діяльності, там знають про його заслуги, що він служив у ракетних військах, має хорошу характеристику, був чесним солдатом”, пропонував зустрітися. Згодом та особа передала йому планшет.

Чи дійсно він очолює комуністичний осередок підозрюваний конкретно не відповів. Сказав, що він з дитинства у Компартії, був жовтеням, піонером, і “його батьківщина – Радянський Союз”.

На питання, яким чином збирав інформацію про авто спецпризначенців, пояснив, що пройшов мимо військової частини і просто запам’ятав номери машин, які були припарковані поруч. Мовляв, у нього гарна пам’ять, адже він служив у армії.

Разом із жовто-блакитним студентським підозрюваний у держзраді приніс в суд партквиток у червоній обкладинці, книжки з промовистими назвами “Фашизм в Украине” авторства ексміністра освіти Дмитра Табачника, а також “ЦРУ против СССР”, “ОУН-УПА правдивая история”.

Фото: Судовий репортер

“Я служив в органах у Германії, я цих злодіїв відчуваю на запах. Якщо я почав боротьбу, значить мені вже докипіло. Я без ноги, працюю токарем. Їжджу на велосипеді на роботу 7 кілометрів, три зміни біля станка. Я не можу зуби поставити, їсти нема що, а вони їздять на лендкрузерах… …Я завжди мріяв про планету людей, де є цінності людські, де людина людині друг, товариш і брат”, – заявив Погребецький.

Спілкуючись зі ЗМІ, чоловік заявив, що підтримує саме Компартію, а не Путіна, адже той винен у розстрілі українських військових під Іловайськом.

“Я проти Путіна. Коли під Іловайськом загинули наші хлопці, я його зненавидів. Ми ж братські народи. Як можна було по Україні, по цих хлопцях? Вони ж в політиці нічого не розуміють, а просто пішли Батьківщину захищать, їх послали. Але як можна було їх спалити, знищити?”, – заявляє Погребецький, тримаючи в руках книги очільника Компартії РФ Зюганова та Антуана де Сент-Екзюпері “Планета людей”.

Чоловік працює токарем на міському теплогенеруючому підприємстві. Має інвалідність, на одній нозі носить протез, пересувається з допомогою ціпка.

Живе у будинку на вулиці, перейменованій на честь загиблого на війні спецпризначенця Сергія Сенчева (підполковник ЗСУ, служив у 3-му полку спецпризначення, зазнав важких кульових та осколкових поранень у черевну порожнину під час бою за Савур-могилу в 2014 році. Вдома залишилися дружина Сніжана та двоє дітей шкільного віку – Н ).

У разі доведення вини Погребецькому загрожує позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Як інформувала “Новинарня“, 22 січня контррозвідники затримали мешканця Кропивницького, який за завданням спецслужби країни-агресора збирав та передавав інформацію про військовослужбовців одного з підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ.
Йому оголосили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Читайте також:
“Дірка в череві була 23 см”: офіцер ССО пригадав бої за ДАП і показав “сувенір” з Донецька

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна