Скандал із домаганнями в Чернігівському ОВК: Генштаб покриває полковника Криворучка, – Решетилова

 

Ольга Решетилова
журналістка, правозахисниця, координатор Медійної ініціативи за права людини

(FB)

У Генштабі таки ухвалили рішення покривати полковника Олександра Криворучка, військового комісара Чернігівської області.

Нічого дивного. Як я вже неодноразово казала, кругова порука в українській армії сильніша за інстинкт самозбереження.

Офіційних результатів перевірки щодо заяви підполковника Ольги Деркач про сексуальні домагання Криворучка наразі немає.

Проте на Ольгу вже почало тиснути керівництво – щоби вона переводилася до іншої частини.

Тобто, як заведено у Збройних силах, покарання зазнає потерпіла, яка наважилася заявити про порушення командира.

Натомість сам Криворучко, вирішили в Генштабі, ймовірно, залишиться на посаді, максимум – буде переведений на рівнозначну.

Я просто зазначу кілька характерних для таких ситуацій подробиць:

  • на час перевірки і досудового слідства, яке триває, Олександр Криворучко не відсторонений з посади. Його підлеглі, які спочатку погодилися давати свідчення проти нього, бачать полковника щодня. Він усім своїм виглядом демонструє, що йому все зійде з рук, а їм служити під його командуванням. Ясно, що в такій ситуації більшість потерпілих і свідків просто відмовляються свідчити.
  • на Ольгу Деркач, яка першою заявила про домагання з боку Криворучка, чиниться неабиякий тиск. Безпосередній начальник раптом заявляє про її службову невідповідність, з нею ведуться розмови про необхідність переведення чи звільнення зі служби, їй розповідають, що після такого скандалу її нікуди на службу не візьмуть.
  • Ольга піддається жорсткому булінгу. Якісь люди дозволяють собі публічно обговорювати її зовнішність, вік, писати дуже неприємні речі. На щастя, підполковник Деркач – сильна людина, і намагається на все це не реагувати.

Читайте також:
“Заслужений цілувальник військкомату”: поліція відкрила справу за фактом домагань чернігівського воєнкома Криворучка до підлеглої

Я знаю, що цей пост прочитають і у Криворучка, і у “сухопутці”, і в Генштабі, і в Міноборони, тому ця інформація, насамперед, для них.

По-перше, ми це вже неодноразово проходили. Коли ваші перевірки не давали жодних результатів, а потім мені доводилося публікувати факти, від яких у людей ворушилося волосся на голові. Потім ви починаєте розповідати, що це журналісти деморалізують військо, а не командування, покриваючи злочини окремих офіцерів, у яких зв’язку десь серед генералітету. Може, варто просто ретельніше перевіряти?

З Ольгою Деркач працюють найкращі адвокати Української Гельсінськоїспілка з прав людини. Тому так чи інакше, буде ретельне слідство, і будуть суди, і Криворучко має всі шанси бути притягнутим до відповідальності. Питання лише в тому, чи він на той час ще буде ганьбити погони, чи вже ні.

Ми написали звернення до народної депутатки із “Слуги народу” Мар’яни Безуглої. Сподіваємося, що за її сприяння найближчим часом кейс Криворучка буде розглянуто на Комітеті Верховної Ради з питань оборони, нацбезпеки і розвідки. І історія Ольги Деркач стане початком кінця гендерного насильства в Збройних силах. Окрім того, плануємо інші адвокаційні заходи із залученням широкої громадськості і міжнародних партнерів, які так щедро підтримують Збройні сили України, іноді навіть не здогаючись, які середньовічні порядки тут панують.

Зважаючи на це, я би радила зацікавленим сторонам припинити тиск на підполковника Ольгу Деркач, ще раз подумати над результатами перевірки і над тим, у що може вилитися бездумне покривання полковника Олександра Криворучка.

Читайте також:
Невидимий ворог: чому військові мовчать про сексуальні домагання і як вирішити цю проблему в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна