Скандал із домаганнями в Чернігівському ОВК: чому військком розповідає, що “йому нічого не буде”

 

Ольга Решетилова
журналістка, правозахисниця, координатор Медійної ініціативи за права людини

(FB)

На фото полковник Олександр Криворучко. Військовий комісар Чернігівської області.
У нього близько 500 підлеглих – приблизно 300 військових і 200 цивільних.

Полковник “бойовий”. Тобто має УБД. За три героїчних відрядження до зони АТО тривалістю в добу кожне.

Ще у довоєнні часи суд визнав Криворучка (тоді ще заступника начальника комісаріату) винним у побитті підлеглого. Проте замість позбавлення волі, йому оголосили неповну службову відповідність, і він продовжив свою нелегку службу. А підлеглий в наслідок побиття на все життя залишився інвалідом.

Давно ходили чутки, що Криворучко продовжує бити підлеглих і проявляє недвозначні знаки уваги до жінок-військовослужбовців, але офіційних заяв не було.

Аж ось нещодавно про домагання з боку Криворучка заявила його підлегла підполковник Ольга Деркач. Домагання – не в сенсі вульгарні жартики (що теж неприйнятно з боку офіцера). А реальні фізичні домагання з зажиманнями, поцілунками, лясканням по сідницях і намаганням просунути руки до геніталій.

При чому тривало це не один рік. За відмови Ольга отримувала погіршення умов служби і погрози перевести її в бойову бригаду (мабуть, з точки зору бойового полковника, який ні дня не провів на фронті, це дуже страшне покарання).

Читайте також:
“Заслужений цілувальник військкомату”: поліція відкрила справу за фактом домагань чернігівського воєнкома Криворучка до підлеглої

Ольга зверталася до всіх можливих інстанцій в ЗСУ та Міноборони, а коли так і не отримала допомоги і підтримки, змушена була заявити до поліції та публічно розповісти свою історію.

Лише після цього було призначене службове розслідування, яке наразі триває.

Після того, як історія підполковника Деркач стала публічною, деякі інші жінки з військкомату також зважилися заявити про домагання з боку Криворучка. Але далеко не всі, бо не всі готові ризикувати сімейним життям, кар’єрою, репутацією, щоб заявляти про такі речі публічно.

Наскільки знаю, свідчення про побиття Криворучком також дають солдати-чоловіки.

Сам же Криворучко все заперечує. І розповідає, що йому нічого не буде, бо колись він навчався з генералом Хомчаком і в них добрі стосунки.

Незважаючи на шалений тиск і булінг, який обрушився на Ольгу, вона вірить у перевірку Міноборони і офіцерську честь, тому сподівається, що скоро все стане на свої місця.

Я ж давно не вірю в “офіцерську честь”, особливо під час подібних перевірок, бо кругова порука у штабах Збройних сил, як показує досвід, набагато сильніше за будь-які цінності і моральні принципи.

Яскравий доказ тому – історія полковника Віктора Іваніва, якого лейтенантка Вікторія Сікал звинуватила у домаганнях. Зрештою, Вікторія змушена була звільнитися, а полковник отримав підвищення і спокійно собі продовжує службу в Генштабі ЗСУ.

Мені відомі десятки випадків, коли жінки-військовослужбовці просто боялися заявляти про сексуальні домагання з боку командирів чи інших військових. А коли навіть говорили про це, то наривалися на насмішки і тиск. Бо у нас же в армії гендерна рівність і зовсім немає сексизму, правда?

При цьому знаю багатьох офіцерів, для яких подібні речі неприйнятні, і впевнена, що вони засуджують таку поведінку колег.

Наразі з Ольгою Деркач працюють професійні адвокати. Чимало українських медіа та правозахисних організацій – в очікуванні інформації Міноборони і Генштабу за результатами перевірок.

І я думаю, в МО, Генштабі,” сухопутці” вже трохи призабули, що таке “решетилівський котел”. Готова нагадати.

Читайте також:
Невидимий ворог: чому військові мовчать про сексуальні домагання і як вирішити цю проблему в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна