“Заслужений цілувальник військкомату”: поліція відкрила справу за фактом домагань чернігівського воєнкома Криворучка до підлеглої

 

Поліція Чернігівської області відкрила кримінальне провадження за фактом сексуальних домагань після звернення 43-річної Ольги Деркач.
Жінка має звання підполковника та працює начальником відділу фінансового забезпечення в Чернігівському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (колишній обласний військкомат).

Як розповіла офіцер чернігівському порталу Gorod.cn.ua, вже тривалий час і вона, і її колеги страждають від дій керівника установи – 53-річного полковника Олександра Криворучка.

На зустріч з журналістами Ольга принесла копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 6 січня.
У документі зазначається, що 1 січня 2021 року до ЄРДР було внесено відомості про вчинення щодо заявниці кримінального правопорушення за попередньою правовою кваліфікацією ч.1 ст.154 КК України – примушування до вступу в статевий зв’язок без добровільної згоди.

Ольга надала журналістам також характеристику на Олександра Криворучка, засвідчену печаткою попереднього військового комісара Ярослава Рутара від 12.08.2009.

“У ній говориться, що за час проходження військової служби Криворучко зарекомендував себе з негативної сторони, схильний до сварок та інтриг в колективі: “За характером неврівноважений, здатний до хитрощів. В колективі практикує: одних приблизити до себе, а інших ні за що цькувати. Офіцер обтяжений якимось невирішеними сімейними проблемами”, – пише видання.

За словами Ольги Деркач, приблизно з 2016 з боку Криворучка вона почала отримувати увагу, яка є неприйнятною у стосунках керівник-підлеглий.

Криворучко розлучений, має дорослу дочку.

“Спочатку я намагалася ставитися до його компліментів та торкань мене з розумінням та терплячістю – ну, такий темперамент у чоловіка, що зробиш. Наприклад, для нього є нормальним, коли після ранкового шикування на плацу він цілує декількох, наближених до себе жінок, як би по дружньому, вітаючись, але я сумніваюсь, що подібне можна побачити в інших військових установах. Він так цих жінок привчив, навіть прізвисько йому дали “заслужений цілувальник військомату”. Свого часу і я так до нього підходила, якщо не підійдеш поцілувати, питає: “Що, дуже горда, чи що?“, – розповідає Деркач.

Ольга Деркач. Фото: Громадське

“Одна з його типових фраз:”Давай, не пошкодуєш, а то потім будеш стара і ніхто взагалі нічого пропонувати не буде”, – розповіла військовослужбовець.

“Коли я заходила до кабінету, занести якісь документи, тощо, хватав мене за груди, просовував руку між ніг і стискав за область геніталій, коли я нахилялась для пояснень над документом міг просунути руку між в отвір між поясом штанів та моїм тілом. Ляскав по сідницях, в тому числі в присутності офіцерів. Ліз цілуватися з язиком, у губи. Останній раз він публічно відчитав мене перед офіцерами, звинувативши в тому, що я нібито приписую йому сексуальні домагання до себе”, – продовжує підполковник Деркач.

Після останнього конфлікту з Криворучком 3 жовтня 2020 року Ольга звернулася в Чернігівський військовий госпіталь, де їй був встановлений діагноз гострого порушення мозкового кровообігу. Жінка пролікувалась 21 день, перебувала також в реанімації.

Журналісти намагалися взяти коментар в Криворучка, але це не вдалося. Втім, свій коментар для преси надав речник Чернігівського обласного ТЦК Вадим Лільчицький. З його слів, все описане підполковником Ольгою Деркач не відповідає дійсності та є брудним наклепом, як на авторитет самої установи, так і на її керівництво.

“Подібні заяви направлені на умисну дискредитацію Олександра Криворучка на прохання третіх осіб, які хочуть бачити на посаді комісара області іншу людину”, – цитує речника Лільчицького видання.

Деркач з 2009-го року почала працювати в Чернігівському обласному військоматі. Має 25 років вислуги, учасниця бойових дій (перебувала 8 місяців в зоні АТО). В Ольги в підпорядкуванні значиться дев’ятеро підлеглих – один військовий та восьмеро цивільних.
Виховує 16-річну доньку.

У пресцентрі оперативного командування “Північ” повідомили, що це питання перебуває на контролі командувача військ ОК ще від жовтня 2020 року.

“6 жовтня 2020 року до командувача військ оперативного командування “Північ” начальником військового шпиталю м. Чернігів була доведена інформація щодо імовірної негідної поведінки військового комісара Чернігівського ОТЦК та СП”, – йдеться в заяві пресслужби у вівторок, 12 січня.

Ввчивши рапорт начальника шпиталю, командувач військ ОК “Північ” призначив службову перевірку.

“Після завершення перевірки зібрані матеріали та свідчення були передані до Національної поліції України для проведення подальшого слідства”, – наголосили в ОК.
Після цього поліція і відкрила кримінальну справу.

Досудове розслідування триває, про підозру полковнику Криворучку не повідомляли.

Читайте також:
Що робити, коли наказ командира – “дай”? Проблема сексуального насильства в армії та її вирішення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна