Міносвіти відреагувало на антиукраїнські висловлювання професорки Більченко

 

Всі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитися до абсурду та повинні мати винятково риторику поваги, незалежно від позиції.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства освіти та науки України, опублікованому на сайті відомства у вівторок, 26 січня.

“Усі дискусії щодо мовного питання не можуть доводитися до абсурду. І повинні мати винятково риторику поваги, незалежно від позиції. А також розуміння, що ми всі живемо в одній країні, в якій повага є нашою невід’ємною національною рисою”, – йдеться у заяві, яка була оприлюднена на тлі скандалу довкола антиукраїнських висловлювань професорки Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенії Більченко.

У Міносвіти вважають, що тема мови може та має обговорюватися в демократичному суспільстві, винятково з повагою і толерантністю.

“Україна обрала свій шлях щодо мовного питання. Він про турботу навколо державної мови, що є важливим для країни. Нас, україномовних та російськомовних, об’єднує те, що ми всі – українці. І ми всі маємо турбуватися про нашу країну та нашу мову. Наше завдання як суспільства, що постійно розвивається, – дійти однієї системи координат”, – йдеться в повідомленні.

Викладачка НПУ імені Драгоманова Євгенія Більченко 18 січня 2021 року у соцмережі зневажливо висловилася про українську мову та Україну.

Зокрема, вона назвала Україну “онкохворою американською колонією”, а новий закон про українську мову та його аспекти щодо сфери обслуговування – “звичайним фашизмом”.

Більченко називає себе представницею “російської цивілізації” і заявляє про “націоналістичну цензуру” та “ксенофобію щодо власного населення” в Україні.

Така публічна позиція професорки викликала обурення в суспільстві, а студенти університету почали вимагати звільнення Євгенії Більченко.

24 січня Більченко опублікувала на своєму ютуб-каналі звернення до президента України Володимира Зеленського.

“(…) керівництво мого університету має намір мене звільнити або погрожує мені звільненням на підставі моїх політичних поглядів (…) Я – українка, я – двомовна. Однаковою мірою російськомовна та україномовна. Я громадянка України, яка почувається росіянкою та має російську ідентичність”, – заявила Більченко у зверненні.

Науковиця вважає, що її “переслідують за політичною і національною ознакою за вільне вираження своєї думки в мережі”. Вона також стверджує в цій заяві, що їй “морально та фізично погрожують”.

Крім того, Більченко говорить, що реакція на її публікацію у фейсбуці про мовний закон нібито порушує Конституцію України.

Звернення до Зеленського чергується з фрагментами новорічного звернення президента до українців, а під час виступу Більченко спливають коментарі користувачів соцмережі, обурених її постом про мовний закон.

Після цієї заяви, 25 січня, Більченко опублікувала допис, у якому повідомила, що поспілкувалася з ректором НПУ ім. Михайла Драгоманова Віктором Андрущенком, і він заявив, що не збирається її звільняти.

Як пише “НВ”, 40-річна Євгенія Більченко з 1997-го по 2001 рік навчалася на культурологічному факультеті Київського національного університету культури і мистецтв.

У 2002 році вона продовжила навчання в аспірантурі кафедри культурології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова.

На факультеті філософії і суспільствознавства цього вишу зазначено, що Більченко — “доктор культурології, професор”.

Більченко пише вірші російською мовою і перекладає на неї українські вірші. У лютому 2014 року опублікувала вірш, присвячений загиблим на Майдані.

У 2015 році вона отримала стипендію Верховної Ради, а 2016-го – нагороду “Викладач року” в університеті імені Михайла Драгоманова.

У лютому 2017 року вона дала інтерв’ю російській службі “Радіо Свобода”, в якому говорила, що мала колонку на одному з найбільш популярних українських ресурсів (йдеться про liga.net, – “Н”) з “критикою українського режиму, із закликами зупинити русофобію, нападки на російську мову і російськомовних людей, неадекватні навіть в умовах війни”.

Тоді вона заявляла, що була волонтеркою “Правого сектора” та ще в “декількох бригадах Збройних сил України”.

“Мене пов’язують читацькі відносини із представниками “ЛНР” і “ДНР”, де мене багато хто любить і поширює мої книги, за що в Україні можна сісти у в’язницю. Від них я отримала з луганського моргу список дітей, які загинули внаслідок українських обстрілів. На жаль, в Україні ці списки нікого не вражають. Коли я отримала ці списки, то перейшла на більш радикальну миротворчу позицію”, – заявляла вона в цьому інтерв’ю.

Більченко також говорила, що пов’язує війну “не тільки з агресією Росії, але і з діями української влади”.

Як пише “Обозреватель”, в січні 2018 року вона спростувала свої ж слова про волонтерство у “ПС”.

“Я не була волонтеркою “Правого сектора”. Я допомагала на початку війни окремим бійцям, своїм друзям, які не були адептами “Правого сектора”. Вони перебували в дуже різних організаціях, в тому числі і в “Правому секторі”, і в Збройних силах України, і просто працювали в госпіталі”, – говорила професорка.

У лютому 2018 року вона у своєму виступі перед чеськими парламентарями стверджувала, що знищує репости свого вірша про загиблих на Майдані, “щоб її кров і сльози більше не використовували західні фахівці з капіталізму катастроф”.

“Нічого немає в оксамитових революціях хорошого, крім сердець тих перших людей, які вийшли на площу, яких поклали на вівтар олігархічних інтересів і яких я не можу ні забути, ні зрадити, – залишається тільки взяти на себе провину. Світе, прости нас. Донбас і Одеса, простіть нас, ми не відали, що творимо, і тільки у Бога незнання є пом’якшувальною обставиною”, – заявила тоді Більченко.

Сьогодні в своїх творах і публічних виступах Євгенія Більченко часто транслює штампи російської пропаганди про “громадянську війну в Україні” та “переслідування російськомовних громадян”.

Вона також стверджує, що в Україні “вуличні етнорадикали керують урядом, зовнішні глобалістичні сили керують вуличними радикалами” і називає Україну “тоталітарною країною”.

 

Євгенія Більченко також зафіксована у базі “Миротворця”, там її звинувачують в антиукраїнській пропаганді, запереченні російської агресії та маніпулюванні суспільно значущою інформацією.

Читайте також:
Скандал із блогеркою, яка на Майдані “обрала Росію”: з “Алло” звільнили, з МОУ підготували контрольне питання


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.