В Україні не буде окремих військ територіальної оборони, – генерал Баргилевич

 

Військам територіальної оборони не нададуть статус окремого роду військ, адже він передбачає певний функціонал та задачі. Також система управління і зв’язку тероборони не може розглядатись поза системою управління ЗСУ.

Про це повідомив командувач територіальної оборони Командування Сухопутних військ Збройних сил України генерал-майор Анатолій Баргилевич, передає Defense Express.

Окремий статус військ тероборони передбачає проєкт закону №4504, що розроблений групою авторів та поданий депутатом від “Голосу” Андрієм Шараскіним.

Проте цей проєкт критикують, зокрема за положення, що стосуються зберігання зброї вдома, підпорядкування і фінансування тероборони, також експерти наголосили на високих ризиках сепаратизму.

Натомість за участю Міноборони розробляється законопроєкт, який не передбачає радикальних змін у наявній системі територіальної оборони та ґрунтується на кадрованих бригадах мобілізаційного типу з терміном готовності до 30 діб. Подання проєкту анонсували до 29 грудня 2020 року, проте досі він так і не був зареєстрований у Верховній Раді України.

“Україна вже відмовилась від “паперових” загонів територіальної оборони, замість них у 2018 році створено принципово нові структури – бригади територіальної оборони. На відміну від попередніх формувань, бригади мають кадрових військовослужбовців – фактично це організаційне ядро, що відповідає за всі організаційні питання створення і підготовки бригад тероборони”, – зазначив генерал Баргилевич

13 січня у Командуванні Сухопутних військ ЗС України відбулася науково-практична конференція “Проблемні питання територіальної оборони України та шляхи її розвитку”, що відбулась за участю головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, народних депутатів, представників офісу президента, Міноборони, ЗСУ, РНБО, науково-дослідних установ та громадських організацій.

На конференції головнокомандувач ЗСУ наголосив, що територіальна оборона повинна мати чітку структуру та займатися підготовкою населення до оборони, військово-патріотичним вихованням молоді та допризовною підготовкою.

“Якщо ми будемо готувати населення на місцях, навчимо їх тактичної медицини, основам інженерної, вогневої, тактичної підготовки, й ця система запрацює – можна буде підіймати питання щодо відмови від строкової служби взагалі“, – зауважив Хомчак.

Читайте також:
Гліб Бабіч: викриття брехні генерала Хомчака про загибель морпіхів під Зайцевим

Президент запровадив в Україні День територіальної оборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна