Звільненого з РФ політв’язня Шумкова “підставили” у справі про розслідування наркотрафіку

 

Український військовослужбовець, колишній боєць “Правого сектора” Олександр Шумков, який повернувся в Україну після того, як відбув ув’язнення в РФ за “політичною” статтею, заявив що його викрали і перевезли в Росію, бо він намагався як оперативний дізнавач військової прокуратури розслідувати справу про міжнародний наркотрафік.

Про це 31-річний Шумков удома в Херсоні розповів в інтерв’ю агенції “Укрінформ”.

Відповідаючи на запитання, як він потрапив до РФ у 2017 році та був там заарештований, контрактник бригади армійської авіації з Херсонщини сказав: “Це була зрада одного колишнього військовослужбовця. І, на мою думку, він ще задовго до подій 2014 року був засланий у військові структури України російськими спецслужбами”.

“Я дізнався певну інформацію про те, що робили представники і наших органів, і деякі високопосадовці в питаннях міжнародного наркотрафіку. І мав намір дізнатися про так звані “кухні” – лабораторії, де виготовляються наркотики, які потім розповсюджуються на півдні України. Цим людям було цікаво мене позбутися. А якщо подивитися на ситуацію очима ФСБшників, то для них теж було цікаво реалізувати такий план з викраденням: взяти колишнього охоронця Яроша і активіста “Правого сектора”, – розповів Шумков.

За словами Шумкова, перед викраденням і перевезенням через кордон до Росії він “потрапив в оперативну підставу”.

“При зустрічі з інформатором, який мав надати потрібну інформацію, під Києвом мені обманним шляхом ввели психотропну речовину, я відключився, у такому стані до мене застосували фізичну силу, і остаточно я прийшов до тями вже на території РФ”, – повідомив колишній бранець Кремля.

Шумков заявив, що в Росії його катували.

“Вони вимагали, щоб я записав відео з даним зізнанням. Тобто, планувалася інша кримінальна справа (за статтею не тільки 282.2), за яку вже передбачено термін від 15 до 25 років”, – зазначив колишній політв’язень.

“Російські спецслужби були зацікавлені в тому, щоб я дав зізнання, що буцімто на території Москви, за спільною вказівкою СБУ та “Правого сектора”, уже діє, як це в російському законодавстві звучить – “организованное преступное сообщество”, – розповів Шумков.

А вже коли” ФСБшники зрозуміли, що зможуть відкрити справу лише за статтею російського карного кодексу за участь в екстремістській організації, і коли почалася хвиля розголосу й пошуку з України, катування різко зупинилися”.

На запитання, як Олександр Шумков проводив розслідування щодо наркотрафіку, він пояснив: “Я був військовослужбовцем, якого відрядили до військової прокуратури Херсонського гарнізону як оперативного дізнавача. Тобто, як я в той момент вважав, я був на своєму місці, бо робив те, що було важливо для моєї держави. Бо, скажу прямо, наче здається, що наркотрафік і політика – це ніяк не пов’язані речі, але в сучасних умовах війна, коли Гіркін стріляє в Шумкова, а Шумков у Гіркіна – це найбільш примітивний варіант. Є економічні, психологічні, інформаційні війни, і наразі розгортається по всьому світу наркотична війна. Для чого ризикувати своїм людським ресурсом, якщо можна, не вступаючи в бій, знищити людський ресурс потенційного ворога?”

Шумков сказав, що наразі не спілкувався на цю тему з українськими спецслужбами та правоохоронними органами, “вони й бажання не висловлювали”.

“Чекаю від них кроку, якщо не буде – то сам зроблю цей крок. Бо там багато є інформації, яку варто донести до них і, сподіваюсь, співробітникам СБУ буде цікаво”, – заявив Шумков.

Також він пояснив, що справді перебував в охороні тодішнього лідера “Правого сектора” Дмитра Яроша взимку-навесні 2014 року.

“Що стосується того, що Ярош [від мене] відрікся, то говорити на цю тему не хочу, власне, я від нього іншого не очікував. Може, дам оцінку через кілька років, коли опублікую свої спомини часів 2014 року. А зараз не буду”, – додав Шумков.

Також він розповів, що зараз звільняється з військової служби, а надалі бачить себе в бізнесі, громадській і політичній діяльності.

Читайте також:
Шумков вирушає у військову частину в Херсон, де служив до затримання, – Денисова

Як писала “Новинарня“, Олександр Шумков відомий як колишній охоронець лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша та солдат 11-ї бригади армійської авіації ЗСУ, відряджений до військової прокуратури Херсонського гарнізону.
У 2017 році в Україні щодо нього велося кримінальне переслідування за дезертирство, зберігання зброї й наркотиків.

У серпні 2017 року Шумков незрозумілим чином потрапив до Росії, де його затримали силовики за обвинуваченнями в екстремістській діяльності, “громадській блокаді Криму” тощо. Зі слів політв’язня, росіяни викрали його з України.

4 грудня 2018 року в Севському суді Брянської області РФ Шумкова засудили до чотирьох років загального режиму.

Він відбував покарання в колонії міста Торжок Тверської області, де перетинався з українським політв’язнем із Криму Володимиром Балухом.
В ув’язненні Олександр неодноразово оголошував голодування та карався за відмову працювати на “благоустрій колонії”.
1 листопада 2020 року стало відомо, що Шумкова побив співробітник колонії.
Перебуваючи в колонії, українець виграв суд за неодноразові покарання одиночними камерами та штрафним ізолятором.

24 грудня 2020 року Шумков повернувся в Україну, відбувши повний термін ув’язнення.

Читайте також:
Звільнений із Росії політв’язень Шумков поцілував українську землю. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна