“Охоронця Яроша” – політв’язня Шумкова побили в російській колонії

 

Українського політв’язня Олександра Шумкова побив співробітник колонії у Тверській області РФ.

Про це у соцмережі написала тітка бранця Кремля Людмила Шумкова.

Обставин, за яких співробітник виправної колонії Тверської області накинувся на незаконно засудженого українця, вона не знає. Утім, переконана: правоохоронні органи і спецслужби Кремля провокують Шумкова, щоб порушити ще одну кримінальну справу проти нього.

“Вночі отримали повідомлення про те, що вчора ввечері (31 жовтня) співробітник ФКУ ВК4 УФСВП РФ по Тверській області наніс тілесні ушкодження Олександру… Всі дії правоохоронців та спецслужб РФ, на мою думку, направлені на провокації з метою відкриття ще одної кримінальної справи проти Сашка. Неодноразово спецслужби РФ під час зустрічі з Сашком в колонії казали йому, що живим з території РФ він може не виїхати і що загалом їм не вигідно його відпускати в Україну”, – пише Шумкова.

“Враховуючи, що весь час незаконного ув’язнення не було жодного спокійного дня та те, що залишилося йому не так багато часу до звільнення, провокації, скоріше за все, будуть посилюватися”, – зазначила Шумкова та попросила звернути увагу на ситуацію Міністерство закордонних справ, Департамент консульської служби МЗС України та уповноважену з прав людини.

Жінка звернулася по правову допомогу до посольства України в Російській Федерації та до їхнього російського адвоката Романа Лезлова. Зі свого боку, адвокат намагатиметься потрапити в понеділок до колонії для встановлення всіх обставин ситуації.

“Волонтер повідомила про те, що сталася така ситуація в колонії з Олександром. На обличчі є синці, а як це відбулося, невідомо наразі. До нього декілька разів приїздили співробітники ФСБ, а також генеральної прокуратури, які говорили про те, що їм не вигідно взагалі відпускати його в Україну. Що він може не повернутися живим в Україну. Я повідомила нашому адвокату. Можливо, він буде звертатися з заявою до слідчого комітету, щоб порушити кримінальну справу”, – розповіла Людмила Шумкова, яку цитує “5-й канал”.

Як писала “Новинарня“, Олександр Шумков відомий як колишній охоронець лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, солдат 11-ї бригади армійської авіації ЗСУ. У 2017 році в Україні щодо нього велося кримінальне переслідування за дезертирство, зберігання зброї й наркотиків. У Росії Шумкова затримали силовики за обвинуваченнями в екстремістській діяльності, “громадській блокаді Криму” тощо. Зі слів політв’язня, росіяни викрали його з України.
4 грудня 2018 року в Севському суді Брянської області РФ Шумкова засудили до чотирьох років загального режиму.
Надалі Олександр неодноразово оголошував голодування.

Читайте також:
Ув’язненого в РФ українця Шумкова можуть покарати за відмову робити “благоустрій у колонії”, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна