Військовослужбовець ЗСУ Шумков розповів про своє викрадення росіянами. Його залишили в СІЗО до Різдва

 

Совєтський райсуд у місті Брянськ (РФ) прожовжив термін утримання під вартою українського політв’язня Олександра Шумкова ще на два місяці – до 8 січня 2018 року.
Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу київської організації ВГО “Спілка української молоді в Україні”, засідання з цього приводу відбулося 2 листопада.

Вперше з часу затримання Олександра Шумкова до нього допустили родичів – матір і тітку. Вони мали годинне побачення з Олександром, однак перед тим пройшли допит зі співробітниками ФСБ Росії.

Зі слів Лариси Шумкової, матері затриманого, за час перебування в СІЗО Олександр змарнів та перехворів на грип.

У розмові з рідними Шумков підтвердив, що кордон з Російською Федерацією перетнув не з власної волі, а був перевезений у непритомному стані на територію РФ співробітниками ФСБ.

Шумков запевняє, що залишається чинним військовослужбовцем 11-ї окремої бригади армійської авіації Збройних сил України (в/ч 4067 у смт Чорнобаївка Херсонської області).

“Перших 24 години після захоплення, щойно прийшовши до тями, мене безперервно допитували співробітники ФСБ. Державний адвокат, наданий РФ, пропонувала мені піти на співпрацю зі слідством, на що я дав категоричну відмову. Я розраховую на підтримку Української держави щодо мого повернення на Батьківщину” – повідомив Олександр своїй матері під час побачення.

Також вперше з моменту затримання Шумкова офіційному адвокату Олександра Фаріту Муртазіну дали змогу ознайомитись зі справою підзахисного.

“На жаль, попри запевнення МЗС України, на судовому засіданні були відсутні представники консульського відділу посольства України в Російській Федерації”, – зазначили в СУМі.

В організації нагадують, що в ніч на 24 серпня 2017 року ФСБ РФ викрала з території України Олександра Шумкова – чинного військовослужбовця ЗСУ та громадського активіста ВГО “Спілка української молоді в Україні”.
6 вересня на суді в Брянську Олександрові пред’явили обвинувачення в участі в екстремістських організаціях (ч.2 ст. 282 КК РФ) та визначили запобіжний захід – два місяці арешту.
26 вересня мати Лариса Шумкова отримала поштою лист від Слідчого комітету РФ щодо факту затримання її сина у м. Брянськ.
3 жовтня до Олександра потрапив український консул.

Друзями Олександра Шумкова та правозахисниками було створено публічну сторінку для координації дій з питань його визволення з російської в’язниці: www.facebook.com/freeshumkov

Також оголошена збірка коштів для послуг адвоката на картку матері:
5168 7573 3846 2734 (Приват, Шумкова Лариса Миколаївна)

 

Як писала “Новинарня“, Держприкордонслужбі України зазначали, нібито 23 серпня Шумков законно перетнув кордон у напрямку РФ.

Охоронець Дмитра Яроша Олександр Шумков

Відомо також, що раніше Олександр був охоронцем Дмитра Яроша, народного депутата та провідника Української добровольчої армії, екс-керівника “правого сектору”.

Читайте також:
Охоронець Яроша Олександр Шумков дивним чином опинився в СІЗО в Росії

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна