Охоронець Яроша Олександр Шумков дивним чином опинився в СІЗО в Росії

 

Колишній охоронець нардепа Дмитра Яроша Олександр Шумков, який зник місяць тому, перебуває в російському СІЗО, проте він законно пройшов перевірку на кордоні з РФ 23 серпня.

Як повідомила “Українській правді” мати зниклого чоловіка Лариса Шумкова, 26 вересня, пізно ввечері на домашню адресу надійшов відкритий лист від Слідчого комітету ФСБ РФ у Брянській області, де було сказано, що Олександр Шумков перебуває в брянському СІЗО.

“В листі було сказано, що він був затриманий працівниками ФСБ ще 6 вересня о 15 годині дня за підозрою в “скоєнні злочину” за  ч.2 ст. 282 КК РФ – “участь в екстремістських організаціях”, – сказала Шумкова.

Мати Олександра  Шумкова не вірить, що її син міг самостійно поїхати до Росії.

“Я не вірю, що мій син міг добровільно поїхати до Росії. Адже він з 16 років був активним учасником правого руху. Враховуючи його біографію, він розумів, що на нього чекає в РФ”, – сказала Лариса Шумкова.

За її словами, син зник ще наприкінці серпня – “просто не повернувся з роботи”. Жінка впевнена, що нікуди їхати він не збирався.

Власні джерела в прикордонній службі повідомили “УП”, що в них є інформація про те, що 23 серпня він нібито на авто законно перетнув українсько-російський кордон.

 

Лариса Шумкова зауважує, що інформацію про те, що її син нібито затриманий ФСБ РФ, вона отримала ще на початку вересня від одного херсонського “сепаратиста”.

Вона тривалий час нікому не повідомляла про зникнення сина, оскільки точно не знала, де він може бути і боялась нашкодити. Тому разом із друзями сина із правого руху намагались з’ясувати про нього інформацію.

Жінка надала ЗМІ фотокопію листа, але поганої якості. На прохання сфотографувати краще, сказала, що поки не має такої можливості ні у неї, ні у знайомих.

 

Як розповів “Українській правді” речник ГО “ДІЯ” Яроша Андрій “Богема” Шараскін, Шумков дійсно був охоронцем Яроша. “Ми проводимо власне розслідування”, – сказав він.

Шумкова звернулася до СБУ,  консульського відділу МЗС України та до уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської з відповідними листами.

“В СБУ мені сказали, що це не їхня справа, а в МЗС повідомили, що дуже добре, що є лист – оскільки Росія не часто повідомляє про українських полонених. Пообіцяли спробувати дізнатися, що з ним і чи справді він там”, – сказала мати.

Наразі Шумкова та херсонські активісти намагаються підключити всі свої зв’язки, аби зрозуміти, яким чином Олександр Шумков міг потрапити до Росії, де і був затриманий і чи справді він знаходиться там.

 

 За статтею, за якою арештували Шумкова, в РФ передбачено покарання у вигляді штрафу від 300 до 600 неоподаткованих мінімумів за три роки заробітку, примусовими роботами на строк від одного до чотирьох років з обмеженням волі до одного року, або позбавленням волі на строк від двох до шести років.

За даними активістів “Самооборони Херсонщини”, Олександр Шумков народився 1989 року. Під час революційних подій 2014-го та частково 2015 років він входив до охорони Яроша, тодішнього лідера руху “Правий сектор”.
Пізніше працював у Чорнобаївській військовій частині, з осені мало розпочатись його навчання задля підвищення освітньо-кваліфікаційного рівня та подальшого просування по військовій службі.

Як відомо, 24 серпня, в Білорусі співробітникам ФСБ РФ був викрадений син українського офіцера-прикордонника Павло Гриб, якого виманили до Гомеля на побачення з дівчиною.
Пізніше з’явилася інформація про те, що він перебуває в краснодарському СІЗОза підозрою в тероризмі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.