У Росії почали судити “охоронця Яроша” Шумкова: що відомо про цю справу

 

У Росії Севський районний суд Брянської області почав розгляд по суті справи українського військовослужбовця та громадського активіста Олександра Шумкова, викраденого 24 серпня 2017 року на кордоні України співробітниками ФСБ РФ. Він відомий зокрема як охоронець провідника УДА, екс-лідера “Правого сектора” Дмитра Яроша.

Як передає “Новинарня” з посиланням на сайт суду, перші засідання відбулися 27 і 28 червня, ще одне відбудеться сьогодні, 4 липня, о 14:00, наступні – 5 та 17 липня.

Справу розглядає суддя Віктор Рухмаков – в. о. голови Севського райсуду.

Як повідомляє Мілітарний портал, 26 червня Олександра Шумкова відвідав український консул. Він так само був присутній під час судового засідання 27 червня.

На суді перебувала активістка Дарія Костроміна, блог якої стосовно перебігу двох днів засідання можна почитати на сайті “Грани.ру“.

Родичі та адвокат очікували, що 27 червня відбудеться попереднє засідання. Але суддя Рухмаков клопотання відхилив, і засідання одразу розпочалось по суті справи. Також суддя відхилив усі інші клопотання сторони захисту, зокрема про повернення справи до прокуратури та про закриття справи у зв’язку невинуватістю обвинуваченого та поверненні його по підсудності в Україну.

Шумкова обвинувачують за ст. 282.2 ч.2 КК РФ – “Організація діяльності екстремістської організації” (можливе покарання – від штрафу 300-700 тис. рублів до позбавлення волі на 4-8 років).
Обвинувачення базується на тому, що Шумков був членом української організації “Правий сектор”, яка визнана в Росії “екстремістською”, зокрема перебував в особистій охороні Яроша, брав участь у “погромах” 2 травня в Одесі, воював в АТО в складі батальйону “Правого сектора”.
Також Шумкову інкримінують участь у “громадській блокаді Криму” у вересні 2015 року та залякування жителів Херсонщини, які виступали проти такої блокади (фактично – ідеться про протидію мітингам комуністів та інших проросійських сил).

Охоронець Дмитра Яроша Олександр Шумков

Після оголошення позиції сторони обвинувачення Олександр Шумков вкотре заявив, що винним себе не визнає.

Зазначається, що Шумков покинув лави “Правого сектора” ще 1 листопада 2014 року, а “Правий сектор” був визнаний екстремістською організацією в Росії лише 17 листопада 2014 року.

Також він на суді зробив зауваження щодо перекручення історичних фактів прокурорами.

Зокрема сторона обвинувачення зазначила, нібито “Правий сектор” було створено організацією УНСО, що була послідовницею УПА, яка воювала на боці фашистської Німеччини. На що Олександр пояснив що УПА воювала як проти радянського, так і нацистського режимів.

І якщо російська прокуратура вважає “Правий сектор” екстремістською організацією лише за те, що в програмі “ПС” закладена протидія агресії зі сторони Москви, то за такою логікою треба визнавати ексремістами будь-які Збройні сили будь-якої країни через їхні прямі завдання у протидії ворожій агресії.

Олександр Шумков на суді в Севську 28 червня

Свідки – прикордонники ФСБ Росії на суді заявляють, що в серпні 2017 року Шумков свідомо виїздив до РФ, бо в Україні щодо нього велося кримінальне переслідування.

Нібито зі слів самого українця, сказаних після затримання, свідок-прикордонник ФСБ Руслан Куколов повідомив, що “після врегулювання політичної ситуації українська влада почала активне переслідування найактивніших учасників “Правого сектора”, СБУ проводила них у Херсоні обшуки і знайшла в Шумкова вогнепальну зброю; щодо нього було обрано запобіжний захід – підписку про невиїзд. Відтак друг-“правосек” “сховався на території Росії”, Олександр Шумков вирішив вчинити так само й був затриманий на кордоні в Брянській області буцімто через “непокору законній вимозі військовослужбовця”.

Варто зазначити, що в Олександра Шумкова справді не все було в порядку з українськими правоохоронцями. Його засудили фактично за дезертирство, розшукували за незаконне зберігання пістолета і наркотиків.

20 жовтня 2017 року прес-служба військової прокуратури Південного регіону України оприлюднила повідомлення щодо військовослужбовця військової частини – польова пошта В4067 (11-та окрема бригада армійської авіації – “Н”) солдата Шумкова О.С., в якому зокрема вказала, що ще 29 червня 2017 року військовою прокуратурою Херсонського гарнізону до Херсонського міського суду було скеровано обвинувальний акт за обвинуваченням військовослужбовця Шумкова “в незаконному зберіганні пістолета системи Марголіна та патронів до нього, а також у незаконному зберіганні психотропних та наркотичних речовин, тобто злочинів, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 309 КК України”.

У прокуратурі заявили, що ще 28 липня 2015 року Комсомольським районним судом м. Херсона Шумкова “було засуджено за нез’явлення вчасно на військову службу без поважних причин на протязі більше 5 місяців до міри покарання у виді службового обмеження строком на 2 роки, з відрахуванням в дохід держави 10 відсотків від суми грошового забезпечення”.

У ЄРДР було зареєстроване кримінальне провадження за фактом нез’явлення Шумкова до військової служби без поважних причин з 17.08.2017, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 408 КК України.

Проводилися “невідкладні слідчі (розшукові) дії з метою встановлення обставин нез’явлення на військову службу Шумкова О. С., а також можливого перетину державного кордону України у напрямку Російської Федерації“.

Реагуючи на повідмлення, нібито солдат Шумков у цей час працював у прокуратурі, у відомстві заявили, “що у період з 16 по 24 серпня 2017 року
Шумков О.С. не був відряджений до військової прокуратури Південного регіону України та, відповідно, на жодній із посад у прокуратурі не перебував”.

На суді в після допиту таємних свідків, Олександр Шумков заявив: “Я не бачу сенсу ставити питання. Ця справа політична. Рішення вже готове, і залишилось його надрукувати на принтері. На даний момент такий політв’язень не один я, є також незнайомі мені Кольченко, Сенцов, Карпюк, Клих та інші. В знак протесту я відновлюю безстрокове голодування”.

Читайте також:
У Росії оголосив голодування ще один український політв’язень
– Олександр Шумков

Родичі зауважили, що перекладач, присутній у залі суду, постійно не перекладає частину зі слів Шумкова, пропускаючи важливі моменти та аргументуючи незнанням, як саме їх перекласти російською.

Також у залі постійно перебувають близько десяти “вільних слухачів”, які представляються співробітниками ФСБ.

На вихідні дні щотижня Олександра Шумкова етапують назад у СІЗО міста Брянськ.

Після суду 27-28 червня Шумкова помістили у карцер за непокору співробітнику СІЗО.

Український мілітарний портал пише: “Щоб розуміти абсурдність справи, пропонуємо вашій увазі фотокопію частини обвинувачення [на адресу Шумкова], яка звучить наступним чином:

“Среди лозунгов митингующих участников «Правого сектора» ему четко запомнилось выражение «Коммуняку на гилляку!», переделанный с известного выражения «маскаляку на гилляку», что означает, что надо поймать любого русского и повесить на ветке. Соответственно это выражение относилось в данном случае к митингующим, как сторонникам коммунизма, и соответственно к русским. Этот лозунг периодически перемежался с другими националистическими лозунгами «Правого сектора»: «Слава Украине! Героям Слава! Слава нации – Смерть врагам!» При этом из контекста всех выкрикиваний участником «Правого сектора» последний лозунг, в частности «смерть врагам» относится к России в целом, и к русским в частности”.

Як відомо, 14 червня Європарламент ухвалив жорстку резолюцію з вимогою до Російської Федерації звільнити всіх 70 українських політв’язнів, в тому числі Олександра Шумкова.

18 червня Держдепартамент США оприлюднив заяву з приводу політичних та релігійних в’язнів, які утримуються Російською Федерацією, де разом із голодуючими Сенцовим, Клихом згадується так само і Олександр Шумков.

Як відомо, 23 травня Олександр Шумков оголосив голодування на знак солідарності з усіма українськими політв’язнями в РФ.
Як стало відомо під час судового засідання 27 червня, Шумков призупинив голодування на деякий час перед судовим засіданням, щоб мати сили взяти в ньому участь. Але під час засідання 27 червня він заявив, що відновлює голодування в повному обсязі.

Читайте також:
Охоронець Яроша Олександр Шумков дивним чином опинився в СІЗО в Росії

У Росії почали судити викраденого українця Павла Гриба

Забутий політв’язень: Сергій Литвинов під Магаданом схуд на 17 кг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна