Звільнений із Росії політв’язень Шумков поцілував українську землю. ВІДЕО

 

Політв’язень Олександр Шумков повернувся в Україну після понад трьох років незаконного ув’язнення в російській виправній колонії в місті Торжок Тверської області. 

Зустріли Шумкова увечері в четвер, 24 грудня, на пункті пропуску “Бачівськ” в Сумській області.

Серед присутніх – рідні, побратими з “Правого сектору”, кілька знімальних груп журналістів.

Шумков, як тільки вийшов із авто, опустився на коліна та поцілував українську землю.

Шумков накинув на плечі український прапор та здійснив телефонний дзвінок.

Про повернення в Україну Шумкова повідомила також омбудсмен Людмила Денисова.

“Тепер офіційно: український політв’язень та військовослужбовець Збройних сил України Олександр Шумков – на волі! Понад три роки він перебував у незаконному ув’язненні у виправній колонії в місті Торжок Тверської області. Майже весь термін ув’язнення його утримували у штрафному ізоляторі та загоні суворих умов тримання”, – написала Денисова у ФБ.

З її слів, з колонії його було звільнено ще 23 грудня та переміщено до “центра временного содержания иностранных граждан УМВД РФ по Тверской области”.

Як писала “Новинарня“, Олександр Шумков відомий як колишній охоронець лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, солдат 11-ї бригади армійської авіації ЗСУ. У 2017 році в Україні щодо нього велося кримінальне переслідування за дезертирство, зберігання зброї й наркотиків. У Росії Шумкова затримали силовики за обвинуваченнями в екстремістській діяльності, “громадській блокаді Криму” тощо. Зі слів політв’язня, росіяни викрали його з України.
4 грудня 2018 року в Севському суді Брянської області РФ Шумкова засудили до чотирьох років загального режиму.
Надалі Олександр неодноразово оголошував голодування.

1 листопада 2020 року стало відомо, що українського політв’язня Олександра Шумкова побив співробітник колонії у Тверській області РФ.

22 грудня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що 24 грудня Шумков повертається в Україну.

Читайте також:
Ув’язненого в РФ українця Шумкова можуть покарати за відмову робити “благоустрій у колонії”, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна