Український політв’язень Олександр Шумков повертається в Україну з колонії РФ

 

Український політв’язень Олександр Шумков 24 грудня повертається в Україну з колонії РФ.

Про це увечері в понеділок, 21 грудня, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

Згідно з повідомленням у телеграм-каналі омбудсмена, під час онлайн-конференції “Депутат, допоможи полоненим Кремля!” Денисова нагадала, що зараз з політичних мотивів РФ переслідує 130 українських громадян, які є батьками 186 неповнолітніх дітей.

“Повідомила, що 24 грудня з російської в’язниці на батьківщину повертається Олександр Шумков. Також повідомила, що отримала відповідь від уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової про можливість відвідати українських політв’язнів”, — йдеться в повідомленні.

Як писала “Новинарня“, Олександр Шумков відомий як колишній охоронець лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, солдат 11-ї бригади армійської авіації ЗСУ. У 2017 році в Україні щодо нього велося кримінальне переслідування за дезертирство, зберігання зброї й наркотиків. У Росії Шумкова затримали силовики за обвинуваченнями в екстремістській діяльності, “громадській блокаді Криму” тощо. Зі слів політв’язня, росіяни викрали його з України.
4 грудня 2018 року в Севському суді Брянської області РФ Шумкова засудили до чотирьох років загального режиму.
Надалі Олександр неодноразово оголошував голодування.

1 листопада 2020 року стало відомо, що українського політв’язня Олександра Шумкова побив співробітник колонії у Тверській області РФ.

Читайте також:
Ув’язненого в РФ українця Шумкова можуть покарати за відмову робити “благоустрій у колонії”, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна