Під час розкопок у Херсонесі знайшли стародавній водопровід

 

У Севастополі вчені під час “розвідувальних археологічних робіт” виявили залишки стародавньої водопровідної системи в центрі музею-заповідника “Херсонес Таврійський” і визначили як хороший ступінь збереження археологічних об’єктів та культурного шару стародавнього Херсонеса і середньовічної Корсуні.

Про це повідомила перший заступник директора музею-заповідника “Херсонес Таврійський” Тетяна Сарапулкіна в коментарі російському агентству ТАСС в понеділок, 4 січня.

Раніше повідомлялося, що під час розкопок, які проводилися перед прокладкою інженерних комунікацій для Свято-Володимирського кафедрального собору в Херсонесі, російські археологи виявили залишки стародавньої площі міста – агори.

“Була підтверджене раніше зроблене трасування, що позначає стародавні об’єкти площі в середньовічний період. Дізнатися, що, як це було раніше, в античності, дозволять більш масштабні розкопки на більшій площі. Були знайдені дві нитки водовідведення та водопроводу, вони йшли паралельно один одному”, – розповіла заступник директора музею.

Вона уточнила, що комунікації на площі були прокладені в античний або середньовічний період (поки точно датувати споруди вченим не вдалося).

“Водопровід у трубі, керамічній. Також – водовідведення, викладене як канал: камінь, кераміка і зверху накрито плитами; є сліди, які дозволяють зробити висновок, що його вже розкривали – можливо, під час минулих археологічних розкопок”, – уточнила Сарапулкіна.

Вона пояснила, що раніше інформація про головну площу городища була відома сучасним ученим тільки за матеріалами, які залишилися від розкопок, проведених понад 100 років тому. За минулий час технології, які використовують для таких досліджень, змінилися.

За її словами, археологічні дослідження біля собору, в тому числі на місці агори, ще мають бути в тому випадку, якщо через цю ділянку проходитимуть інженерні комунікації для собору.

Читайте також:
Окупанти в Криму показали “відреставрований” замок Ластівчине гніздо. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна