Окупанти в Криму показали “відреставрований” замок Ластівчине гніздо. ФОТО

 

Окупанти в Криму відрапортували, що завершили ремонт і реставрацію пам’ятки архітектури та історії “Ластівчине гніздо” поблизу селища Гаспра, що входить до Ялтинської міської ради.

На відкриття пам’ятки наприкінці листопада приїхав російський глава кримського уряду Сергій Аксьонов.

Його пресслужба перерахувала, що, згідно з документами, планувалося зробити:

  • реставрація фасаду з відтворенням декоративних елементів;
  • підсвічування фасаду і скельної основи;
  • ремонт покрівлі;
  • відтворення мідного покриття, водостічних труб, мерлонів, флюгерів, пінаклів, камінної труби.

“Відтворено декоративну металеву огорожу на балконі другого поверху по периметру вежі палацу, вікна та двері з масиву дуба. Підлога облицьована гранітом”, – повідомили на сайті російського очільника окупованого півострова та показали світлини пам’ятки після реставрації.

У листопаді 2018 року російська Головдержекспертиза схвалила бюджет проєкту реконструкції та реставрації палацу “Ластівчине гніздо”. На роботи в палаці планували витратити понад 100 мільйонів рублів.
Згідно з проєктом, запланована “реставрація перемичок віконних і дверних прорізів, цокольної частини вхідної зони і вежі, верхніх поясів вежі, ряду зубців вхідної зони першого поверху і тильної поверхні зубців всієї будівлі”, Також передбачалося “архітектурно-художнє освітлення палацу і скелі, на якій він споруджений”.

Замок “Ластівчине гніздо” – пам’ятка архітектури та історії початку ХІХ ст., візитна картка Південного узбережжя Криму. Російська влада Криму влітку 2017 року розпочала розкопки та інженерні геологічні роботи, які можуть загрожувати пам’ятнику.
У звіті ЮНЕСКО за січень-червень 2017 року йдеться, що роботи, які проводяться на території замку Ластівчине гніздо, є незаконними.
У Міністерстві культури України 2015 року назвали незаконними дії нинішньої влади півострова щодо об’єктів культурної спадщини, які охороняються законами України та внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Будівля в готичному стилі, що нагадує середньовічний лицарський замок, стоїть на 40-метровій скелі Ай-Тодорського мису в смт Гаспра (АР Крим).
Свій нинішній вигляд “Ластівчине гніздо” отримало завдяки нафтовому промисловцю барону Штейнгелю. Він придбав на скелі Аврори дачну ділянку і вирішив побудувати там романтичний замок, що нагадує середньовічні споруди на берегах Рейну. Проект нового будинку було замовлено інженеру і скульптору Леонідові Шервуду, і з 1912 року на майданчику Лимен-бурун постав оригінальний невеликий замок.

Читайте також:
Архітектори з Австрії будують оперний театр в окупованому Севастополі. Україна готує санкції

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна