Новорічне звернення Зеленського: 158 днів “режиму тиші”, вітання з Донецька і Криму та переведення годинників. ВІДЕО

 

Президент Володимир Зеленський оголосив, що на Донбасі вже 158 днів триває режим “припинення вогню”, висловив намір привітати українців на площі Донецька та на території Криму і закликав окуповані території перевести годинники назад на український час.

Як передає “Новинарня“, про це глава держави заявив у новорічному зверненні.

Відеовітання тривало 14 хвилин 50 секунд (імовірно, найдовше серед усіх новорічних звернень українських президентів). Воно було записане в Маріїнському палаці. Зеленський зайшов у палац через стрій почесної варто, почав виступ традиційно з трибуни, але відповідно до сценарію змінив “нудний” формат і надалі нібито спілкувався з дітьми, сидячи у залі з новорічною ялинкою. Президент перераховував усі значимі події 2020 року, зокрема свої здобутки.

“Цей рік нагадав нам, що таке “тиша”. Слова “сьогодні не стріляли”. Дні, коли в новинах кажуть: “За добу немає втрат”. Тижні, коли матері, дружини й діти не плачуть. Місяці, коли наші військові не гинуть. 158 днів припинення вогню на Донбасі“, – сказав Володимир Зеленський.

Він висловив думку, що нинішнє “перемир’я” – найдовше від початку війни.

“158 днів перемир’я. Небездоганного? Так, і це правда. Та хіба через це – непотрібного? Ні. І це також правда”, – сказав Зеленський.

Він не згадував про Росію та про дії окупаційних військ, натомість розповів, що “українські захисники – найкращі у світі, сміливі і дуже-дуже-дуже сильні“, та у своєрідній формі визнав бойові втрати на фронті під час “режиму тиші”.

“Та, на жаль, так стається, і декого з них Бог забирає до себе на небо. Найкращих і найвідважніших. Цього року ми дуже старались, щоб Бог залишив якомога більше з них в Україні. Щоб вони і далі могли нас всіх захищати і принести мир”, – заявив президент.

“Він (мир) можливий. Він близько. Він обов’язково буде“, – висловив думку глава держави.

Володимир Зеленський також оголосив, що прагне сказати про настання миру не в Києві, а в Донецьку, та написати фразу “Крим – це Україна” на піску ялтинського пляжу.

“Я хочу не казати на Банковій в Києві, що в Україні настане мир. А сказати на [вулиці] Артема в Донецьку, що мир в Україні настав. І написати “Крим – це Україна” не в інтернеті, а на піску на пляжі в Ялті. На українському піску українського пляжу української Ялти”, – підкреслив Зеленський.

Далі він говорив російською мовою, звертаючись до жителів окупованих територій Донбасу та Криму.

Зеленський зазначив, що зараз Донецьк, Луганськ і Крим живуть за іншим часом і їм уже годину, як сказали, що Новий рік уже настав.

“Но я знаю, что уже почти час, как вы ждете нас, чтобы встретить Новый год вместе. Як одна сім’я. Як один народ. Як одна країна. Донбасс и Крым! Переведите часы назад. Будьте с нами! Готові? Ми також!” – закликав Зеленський.

“Я щиро вітаю всіх українців з Новим роком! Нехай усі будуть здорові. Нехай усі будуть щасливі”, – побажав президент змішаними фразами українською та російською мовами.

Під час запису новорічного звернення. Фото: пресслужба президента

Варто зазначити, що протягом грудня лише одна доба на фронті, в зоні ООС, обійшлася без зафіксованих обстрілів з боку російських окупаційних військ. 31 грудня штаб Об’єднаних сил нарахував чотири обстріли, а до ранку 1 січня – вже шість.

Читайте також:
На запит “Новинарні”: Генштаб оприлюднив бойові, небойові та санітарні втрати на фронті за 2020 рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна