СБУ блокувала створення фейкової “Республіки Україна”

 

Служба безпеки України звітує, що запобігла створенню незаконних органів державної влади, яку “координували з-за кордону”.
Йдеться, зокрема, про створення так званої “Республіки Україна”.

Про серію обшуків та інших слідчих дій в четвер, 24 грудня, повідомив пресцентр СБУ.

“Під час санкціонованих обшуків вилучено магнітні носії інформації, флеш-накопичувачі, оргтехніку, мобільні пристрої та друковані матеріали, в яких містяться заклики до насильницького повалення конституційного ладу”, – йдеться в повідомленні.

В межах відкритих кримінальних проваджень задокументовано вказані факти в діях представників так званого “народовладдя”, додали в спецслужбі.

В окремих фігурантів вилучено зброю, тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.

Як видно зі світлин, які поширив пресцентр СБ, у затриманих були печатки “держави українського народу Республіки Україна” та “мирового суду” як органу судової влади.

У якому регіоні України відбулася реалізація – в СБУ не повідомили. Не назвали також країну, з якої, за даними спецслужби, здійснювалася координація таких дій.

У цьому контексті треба нагадати, що 21 грудня в Києві мав відбутися “Всеукраїнський національний конгрес”, на якому група активістів хотіла “перезаснувати державу Україна”.
Про такі наміри вони, принаймні, заявляли.
Також у планах було створити нові органи державної влади: “парламент”, “уряд” та навіть власні “збройні сили”, “СБУ”, “поліцію”, “податкову службу” тощо.

Про це вони розповідали відкрито – на своїх публічних сторінках у соцмережах.

Один із фігурантів провадження – 39-річний мешканець Дніпра Анатолій Балахнін. Чоловік називає себе “ідеологом” цього руху.

Анатолій Балахнін. Фото з ФБ

Зараз, за даними українських ЗМІ,  він є фігурантом кримінального провадження за 109 статтею Кримінального Кодексу – “дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”.

Напередодні у численних інтерв’ю та на своїй фейсбук-сторінці Балахнін називав поліцію, а також діючу Верховну Раду, уряд, Збройні сили України та решту державних органів “нелегітимними” та “нікчемними”. Нарікаючи на “незаконні” та “злочинні” дії українських держорганів, він вирішив “перезаснувати “Республіку Україна” “з нуля”.

Бахнін причетний також і до скандалу, який спалахнув на початку грудня в карпатському селі Верхня Рожанка, що у Сколівському районі Львівщини.

Тоді 10 його жителів самопроголосили “сільську раду”, обрали “керівні органи”, ухвалили “рішення”про те, що на території використовуватимуть не державний синьо-жовтий, а перевернутий жовто-блакитний прапор. Провести збори у селі Бахнін приїхав спеціально з Дніпра.

Керівництво об’єднаної територіальної громади Славська заявило, що “не допустить повторення сценарію, який свого часу був реалізований на півдні та сході України”.

Як виявилось, в Україні діє система проголошення таких “органів влади”. Вже у 43 населених пунктах збирали невеликі групки людей.

У коментарі “Радіо Свобода” чоловік представився правником, сказав, що за освітою сантехнік, що займається тим, що “повертає українському народові право державності”.

За його словами, не лише у Верхній Рожанці, а ще у 43 населених пунктах в Україні провели такі “конференції самоврядного заходу”, на яких створили органи місцевого самоврядування невеликі групи людей, які обрали керівництво і ліквідували діючі органи влади.

На 25 таких зібраннях був присутній Анатолій Балахнін. Він провів такі збори і у Львові в комунальному закладі Львівської облради – Палаці мистецтв. Але на сьогодні ніхто з місцевої влади і правоохоронних органів не оцінив ці дії.

За даними громадської мережі “Опора”, Анатолій Балахнін у 2015 році представляв у дільничній комісії мера Бориса Філатова, а його дружина була депутатка від “УКРОПу”, також на одному з мітингів Анатолій Балахнін підтримував кандидатуру Геннадія Корбана. Хоча він заперечує свою співпрацю з Ігорем Коломойським і Геннадієм Корбаном.

Про затримання та оголошення підозри Балахніну СБУ не повідомляла.

Читайте також:
У Запоріжжі теж намагалися створити фейкову “міськраду”, спецслужба блокувала

У Хмельницькому намагалися створити фейкову “міськраду”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна