Українські науковці дослідили новий штам COVID-19: що про нього відомо

 

Українські науковці проаналізували геном нового штаму коронавірусу, який виявили нещодавно у Великій Британії та інших країнах.

Про це в середу, 23 грудня, інформують на фейсбук-сторінці Інституту молекулярної біології і генетики.

Науковці провели біоінформативний аналіз нуклеотидної послідовності та структури S протеїну мутантного варіанту “британця”, виявленого в Лондоні та на півдні Англії, а відтак і в деяких інших країнах, коронавірусу SARS-Cov-2 VUI-202012/01.

“Дослідження наших вчених підтверджують висновки Консультативної групи з питань загрози нових респіраторних вірусів NERVTAG (Велика Британія): просторова структура протеїну змінює свої властивості, що впливає на проникність вірусу в людські клітини, тобто підвищує інфекційність, а отже, інфікування відбувається швидше”, – йдеться в повідомленні.

Водночас імуногенні властивості мутантного протеїну, ймовірно, зберігаються. Тому науковці зробили висновок, що наявні вакцини захищатимуть людей і від цього варіанту коронавірусу.

“Від весни цього року науковці нашого інституту провели біоінформативний аналіз десятків штамів коронавірусу, виявлених в інших країнах, послуговуючись відкритими даними в наукових базах. Жоден із виявлених штамів коронавірусу, геноми яких було анотовано у відкритих наукових базах даних, не показував такої високої зміни проникності та імунологічних властивостей. Тобто виявлений у Великій Британії штам може означати, що коронавірус зазнає більш загрозливих для людства мутацій, ніж дотепер”, – пояснює директор Інституту молекулярної біології і генетики, академік Михайло Тукало.

Зазначається, що віруси постійно мутують, і “британець” – далеко не останній у низці змін COVID-19.

Вчені наголошують, що зважаючи на це, Україні вкрай необхідно налагодити постійний моніторинг та аналіз мутацій коронавірусу.

Науковці ІМБіГ можуть проводити як секвенування коронавірусів, так і повний біоінформативний аналіз отриманих результатів.

“Все, що нам потрібно – це зразки штамів та кошти на придбання реактивів”, – додає професор Тукало.

Як писала “Новинарня“, новий штам нинішнього коронавірусу, який поширюється у Великій Британії, може бути на 70% заразнішим від попередніх.
У зв’язку з цим нові жорсткі карантинні обмеження, запроваджені з 19 листопада в Британії, можуть тривати щонайменше декілька місяців – доки з’явиться можливість вакцинувати значну частку населення. Зокрема, такі заходи планують вжити в Англії.
На тлі побоювань розповсюдження нового штаму COVID-19 десятки країн тимчасово заборонили авіаперельоти з Британії.

Читайте також:
Три в одному: українські науковці розробили тест на коронавірус і штами грипу

COVID-19 в Україні: за добу понад 10 тис. інфікованих та майже 3 тис. госпіталізованих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна