Україна змінить ПЛР-тести через новий штам коронавірусу

 

В Україні планують змінити ПЛР-системи через новий мутований коронавірус. Очікується, що зміни в процес тестування внесуть вкінці грудня.

Про це на брифінгу у вівторок, 22 грудня, заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Він нагадав, що Великобританія 27 грудня повинна опублікувати дослідження про зміну праймерів (короткий фрагмент ДНК – або РНК-мішені – Н.) нового коронавірусу.

“В кінці грудня Центр громадського здоров’я збере всіх виробників тест-систем ПЛР, а також постачальників і проговорить з ними про зміну праймерів, які Велика Британія опублікує 27 грудня,  для того, щоб змінити також наші ПЛР-системи і щоб додати мішень, яка буде виловлювати саме білок нового мутованого вірусу“, – сказав Ляшко.

“Ми в Україні ще на початку пандемії прислухалися до рекомендацій Всесвітньої організації здоров’я і допустили до реалізації тест-системи, які визначають РНК-вірусу за декількома фрагментами. Ми використовуємо як мінімум 2 мішені, тому сьогодні навіть при появі нового штаму наші тест-системи спрацюють і ми будемо чітко діагностувати коронавірусну хворобу”, – заявив головний санлікар України.

Ляшко підкреслив, що віруси можуть мутувати, і виявлення нових штамів – це звичне явище. Він також спростував один із фейків, який вже поширюється в мережі про те, що новий штам виник після старту вакцинації від COVID-19.

Нагадаємо, новий вид коронавірусу був виявлений у Великобританії, а також у Нідерландах, ПАР, Данії та Австралії.

Читайте також:
Три в одному: українські науковці розробили тест на коронавірус і штами грипу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна