РФ блокує процес обміну й вимагає процесуальне очищення 9 осіб, раніше звільнених Україною

 

Російська сторона у Тристоронній контактній групі блокує переговорний процес із обміну утримуваними особами, вимагаючи процесуального очищення дев’ятьох осіб, які були звільнені Україною під час минулого обміну.

Про це в середу, 16 грудня, повідомив у фейсбуці представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш.

“Вони, як і раніше, блокують обмін, вимагаючи процесуального очищення дев’ятьох осіб, яких ми віддали їм ще під час минулого обміну. “Очистити” тих людей без їхнього бажання або присутності ми юридично не можемо, а їхнє бажання та місцеперебування невідоме не лише нам, а й їхнім адвокатам… Та сторона це знає, але використовує як привід, щоб блокувати обмін”, – написав Гармаш за підсумками засідання.

“Але найбільш цинічне – це сам факт, що на одну чашу терезів ставиться процесуальне очищення людей, які вже вільні і яким це очищення в Україні особливо і не потрібне (вони ж воювали проти України, значить ненавидять її), а на іншу – свобода, життя та здоров’я тих, хто роками сидить у підвалах і для них актуальне не те що “процесуальне очищення”, а хоча б просто можливість помитися”, – додав він.

Гармаш наголосив, що Росія також продовжує порушувати домовленість, досягнуту на саміті “нормандського формату” в Парижі у 2019 році, про допуск Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць тримання утримуваних осіб.

“Давши можливість відвідати за чотири місяці чотирьох осіб, ОРДЛО блокували роботу МКЧХ щодо полонених. Через нібито “карантинні” обмеження не можуть їх відвідувати ні родичі, ні будь-хто. Зате на нашій території їхніх людей відвідують у місцях позбавлення волі і МКЧХ, і навіть родичі. Це показник ставлення до людей взагалі“, – розповів він.

Щодо розблокування роботи КПВВ на лінії розмежування Україна виконала всі умови, зокрема провела експертизу моста у Щасті, щоби упевнитися в безпеці руху ним.

“Ми готові відкрити цей КПВВ для приватних авто. Нагадаю, на сьогодні в Луганській області немає жодного КПВВ із автомобільним пропуском”, – зазначив Гармаш.

Україна також взяла на себе зобов’язання облаштувати місце для розвороту автобусів у сірій зоні в районі КПВВ у Золотому протягом п’яти днів.

“Через п’ять днів у російських представників ОРЛО не залишиться приводів не відкрити КПВВ”, – упевнений Гармаш.

Нагадаємо, перший у 2020 році обмін полоненими з ОРДЛО проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян (з них двоє – військових).

Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала десять своїх прибічників, ОРЛО – чотири.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Представник Росії Гризлов не з’явився на засідання ТКГ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна