Американські спецслужби підтвердили масштабну кібератаку на урядові структури

 

Канцелярії директора Національної розвідки США, Федеральне бюро розслідувань і Агентства з питань кібербезпеки та безпеки інфраструктури підтвердили факт масштабної кібератаки, спрямованої на держустанови країни.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться у спільній заяві спецслужб, опублікованій в середу, 16 грудня.

“Протягом останніх кількох днів ФБР, CISA та ODNI дізналися про значну та тривалу кампанію у сфері кібербезпеки. Відповідно до Директиви про президентську політику 41, ФБР, CISA та ODNI створили Уніфіковану координаційну групу (UCG) з кібербезпеки для координації реагування уряду на цей значний інцидент”, – йдеться в заяві.

Створення UCG має на меті об’єднати зусилля спецслужб, зосереджених на своїх окремих обов’язках.

“Це ситуація, що розвивається, і хоча ми продовжуємо працювати над розумінням повного масштабу цієї кампанії, ми знаємо, що цей ризик вплинув на мережі всередині федерального уряду”, – наголосили спецслужби.

Сьогодні ФБР проводить розслідування та збирає розвідувальні дані, щоби визначити і переслідувати відповідальних за атаку суб’єктів.

Крім того, CISA вжило негайних заходів та видало надзвичайну директиву, в якій наказало федеральним цивільним установам негайно від’єднати або відключити постраждалі продукти SolarWinds Orion від мережі.

Водночас Нацрозвідка допомагає розподілити всі відповідні ресурси розвідувального співтовариства для підтримки зусиль спецслужб і обміну інформацією в уряді США.

У заяві відомств не уточнюють, хто саме стоїть за кібератакою.

Нагадаємо, 12 грудня хакери зламали систему Міністерства фінансів США і національного управління з телекомунікацій та інформації, а саме отримали доступ до внутрішнього електронного листування відомства.

Цього тижня агентство Reuters опублікувало ексклюзивне розслідування, згідно з яким повідомило, що хакери, які зламали доступ до внутрішнього електронного листування Міністерства фінансів США, ймовірно, працюють на Росію.

Зокрема, за словами двох джерел, атаки на американський Мінфін пов’язані з недавно розкритим зломом великої американської компанії з кібербезпеки FireEye, яка обслуговує державні та комерційні організації.

Також повідомляється, що з кібератакою зіткнулася IТ-компанія SolarWinds, яка обслуговує державних замовників у виконавчій гілці влади, збройних силах і спецслужбах США.

У цілому, джерела агентства зазначили, що атака російських хакерів не обмежується однією організацією, а є “масштабною кампанією кібершпіонажу, спрямованою проти уряду США та його інтересів”.

Читайте також:
На сайти ОПУ й Держспецзв’язку протягом тижня вчинили 16 кібератак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна