Справа збитого Іл-76: суд відхилив апеляцію генерала Назарова, вирок – 7 років ув’язнення

 

Дніпровський апеляційний суд виніс вирок генералові Віктору Назарову, обвинуваченому в недбалому ставленні до служби, що призвело до тяжких наслідків – катастрофи Іл-76 з 40 десантниками та дев’ятьома членами екіпажу в аеропорту Луганська у 2014 році.

Про це в п’ятницю, 11 грудня, повідомляє “Укрінформ”.

Апеляційний суд залишив обвинувальний вирок першої інстанції Павлоградського міськрайонного суду без змін – Назаров має відбути сім років позбавлення волі.

“Вирок Павлоградського міськрайонного суду залишити без змін”, – зачитали в суді.

Коли сталася трагедія, генерал-майор Назаров був начальником Штабу антитерористичної операції.

Слідчі довели, що він знав про загрозу, не організував протидії терористам і не забезпечив захист військових.

Назаров провини не визнав, перед родичами загиблих не вибачився.

Розгляд справи тривав п’ять років.

У залі суду генерала Віктора Назарова не взяли під варту.

Читайте також:
Справа генерала Назарова: у суді оприлюднили результати додаткової експертизи

Як інформувала “Новинарня“, 17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині почався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року бойовиками в аеропорту Луганська. Він тривав понад півроку.

На лаві підсудних був лише генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції на території Донецької і Луганської областей.

Назарова обвинувачували у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на волі пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень.
Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’язки.

Обвинувальний акт щодо генерал-майора Назарова було оприлюднено в листопаді 2016 року. Прокуратура просила для нього вісім років в’язниці.

27 березня 2017 року Павлоградський райсуд виніс вирок, яким генерал-майора Віктора Назарова засуджено до семи років позбавлення волі. У рішенні суду вказано, що Назаров мав інформацію про те, що літак можуть обстріляти.

Захист генерала подав апеляцію.

У жовтні 2017 року Дніпровський апеляційний суд частково задовольнив клопотання генерала Назарова: суд погодився переглянути висновки двох військово-тактичних експертиз із 30, на яких наполягав засуджений.

29 листопада 2018 року Дніпропетровський апеляційний суд постановив розглянути апеляцію Віктора Назарова спочатку.
Таке рішення ухвалили через розформування Апеляційного суду Дніпропетровської області та утворення Дніпровського апеляційного суду. У зв’язку з цим була змінена колегія суддів.

Журналіст Бутусов стверджує, що Назаров також є одним із фігурантів справи щодо Іловайська, по ньому зареєстроване окреме провадження, але це справа досі в суд не надійшла.

Читайте також:
Генштаб став на захист генерала Назарова:
“рішення суду створює прецедент правової незахищеності командирів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна