Понад чверть українців не підтримує амністію за злочини на Донбасі, – соціологія

 

Жодних варіантів амністії за злочини під час війни на Донбасі не підтримує 25,8% українців.

Про це в четвер, 10 грудня, повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Зокрема, 4,5% заявили, що підтримують амністію всіх учасників конфлікту за весь час, 18,6% – всіх учасників конфлікту за весь час, але тільки не за тяжкі злочини, 2,4% – українських військових або учасників збройного конфлікту, які здійснили будь-які злочини за час конфлікту, 8,4% – українських військових або учасників збройного конфлікту, але не за тяжкі злочини, 2,8% – всіх учасників збройних формувань за будь-які злочини за весь час конфлікту, 7,1% – всіх учасників збройних формувань, але не за тяжкі злочини, 25,8% – не підтримують жодних варіантів амністії, а 30,4% не змогли відповісти на запитання.

На запитання, як респонденти ставляться до застосування тортур до ворога під час збройного конфлікту, 38,6% відповіли, що “не можна застосовувати, адже цього не дозволяє закон”, 35,7% – “не можна, оскільки це суперечить принципам гуманності”, 8,8% – “можна, мета виправдовує засоби, якщо необхідно добути інформацію”, 6,6% – “можна, оскільки це адекватна відповідь на дії ворог”а, а 15,4% – не змогли відповісти.

Дослідження проведене з 6 до 19 жовтня 2020 року Центром прав людини ZMINA та Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва за підтримки проекту “Права людини для України”, який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Опитування проводилося в усіх областях України, окрім непідконтрольних уряду України територій. Загалом опитано 2002 респондентів методом особистого інтерв’ю. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Читайте також:
46% українців вважають політику держави щодо реінтеграції Донбасу та Криму неефективною, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна