Омбудсмен Кремінь закликав депутатів не порушувати закон і говорити державною мовою

 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав депутатів рад усіх рівнів дотримуватися закону і розмовляти українською мовою.

Про це він написав у п’ятницю, 4 грудня, в фейсбуці.

Він наголосив, мовляв, важливо, щоби з моменту початку виконання своїх обов’язків новообрані місцеві депутати та голови рад дотримувались закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

“Хотів би ще раз наголосити, що, відповідно до статті 12 Закону, робочою мовою діяльності органів місцевого самоврядування, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей, документообігу та діловодства, є державна мова. Тому звертаюся до депутатів рад усіх рівнів неухильно виконувати мовне законодавство”, – додав Кремінь.

Він також закликав представників місцевої влади забезпечити виконання норми закону щодо обслуговування державною мовою на підприємствах, в торговельних мережах, в установах та організаціях комунальної форми власності.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Закон про мову передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова – державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти

Наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Також цей народний обранець, разом із колегою з “Опозиційної платформи – За життя” Олегом Волошиним подали до парламенту проєкт закону щодо змін до регламенту ВР для “захисту російської мови”.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також вважає, що закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” треба змінювати.

Читайте також:
“Прикордонна гнучкість”: чому українці так легко переходять на інші мови? – Мирослава Барчук

Конфлікт на “Дніпро-арені”: хорватський тренер вимагав від українського футболіста говорити державною мовою, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна