Правляча партія Угорщини заявила, що на Закарпатті триває “громадянська війна”

 

Депутати Європейського парламенту від правлячої партії Угорщини побачили у подіях на Закарпатті ситуацію “громадянської війни”.

Про це йдеться у спільній заяві депутатів Європарламенту від партії “Фідес” та іншої угорської політсили, Християнсько-демократичної народної партії (KDNP), оприлюдненій у вівторок, 1 грудня, передає “Європейська правда”.

“Українська влада створює на Закарпатті ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування озброєних сил українською владою проти лідерів і організацій угорської громади на Закарпатті”, – сказано у заяві, яка є реакцією на проведені обшуки СБУ.

Депутати заявляють, що обшуки було політично мотивованими та спрямованими на залякування і тиск.
Вони вважають, що “скоординовані рейдерські дії проти законних організацій угорської меншини” нагадують “методи сталінської тоталітарної системи”. Депутати називають такі дії неприйнятними у державі, де діє верховенство права.

“У країні, асоційованій з ЄС, яка неодноразово заявляла про свій намір інтегруватися в Європейський Союз і НАТО, такі події є неприпустимими, тому ми виступаємо з ініціативою в Європейському парламенті, щоб включити це безпрецедентне порушення до порядку денного грудневого пленарного засідання”, – заявили вони.

Депутати стверджують, що український уряд роками зневажає права угорської меншини. Зокрема, вони згадали про ухвалення законів Про освіту та Про мову як приклад порушення прав національної меншини, що “можуть мати серйозні наслідки”.

Як інформувала “Новинарня“, 30 листопада Служба безпеки України відзвітувала, що провела на Закарпатті санкціоновані обшуки у функціонерів одного із місцевих благодійних фондів.
Під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану “Велику Угорщину” та створення етнічної автономії на Закарпатті.
1 грудня стало відомо, що Угорщина викликала посла для пояснень та звернеться в НАТО після обшуків СБУ.

Читайте також:
Угорщина уточнила умови, за яких скасує вето в НАТО щодо України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна