У Національному музеї Голодомору презентували аудіогід 33 мовами

 

У Національному музеї Голодомору в Києві у вівторок, 24 листопада, презентували міжнародний проєкт “Аудіогід для кожного” – аудіоекскурсію 33 мовами світу.

За півтора року роботу було записано загалом 170 годин аудіо, розповідають у музеї.

Загалом над аудіогідами працювали 20 організацій та 135 людей.

Дехто з іноземних волонтерів навмисне приїздив до Києва, щоб записати екскурсію своєю мовою. Окремі записи робили у професійних студіях за кордоном. А італійський та перський аудіогіди начитували популярні там диктори Сальваторе Мацца і Махмуді Німа.

“Коли перші особи інших держав приходять до музею, вони приходять разом зі своїми делегаціями. І наш екскурсовод англійською, німецькою чи французькою мовою не завжди може допомогти й розповісти історію про Голодомор-геноцид усій делегації – а це буває й до 25 людей. Тож якось після того, як у нас була делегація з Кенії, ми вирішили, що треба записати екскурсію різними мовами світу”, – розповіла генеральна директорка Музею Голодомору Олеся Стасюк.

33 мови, якими пропонує екскурсію “Аудіогід для кожного” — це чи не найбільша варіація мов з-поміж усіх музеїв світу, наголошують у закладі.

“Литва дуже сильно постраждала від сталінських репресій під час радянської окупації. Нам зрозумілі втрати і біль українців. Те, що відбулося майже 100 років тому, свого часу замовчувалося, і навіть тепер складно зрозуміти, як таке могло статися. Тому дуже важливо достукатися до широкої аудиторії, говорити про це різними формами і різними мовами. Ми раді, що серед мов аудіогіду в Музеї Голодомору буде і литовська”, – наголосила під час презентації проєкту аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні Іна Кнюрєнє.

Нагадуємо, що 2020 року День пам’яті жертв Голодоморів припадає на 28 листопада. У цей день Український інститут національної пам’яті традиційно закликає всіх долучитися до акції “Запали Свічку пам’яті”, засвітивши о 16:00 свічку й залишивши її на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців.

Читайте також:
“Збереження пам’яті – не абстракція, а конкретні дії”:
УІНП розпочинає кампанію до роковин Голодомору

“Збереження пам’яті – не абстракція, а конкретні дії”: УІНП розпочинає кампанію до роковин Голодомору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.