“Збереження пам’яті – не абстракція, а конкретні дії”: УІНП розпочинає кампанію до роковин Голодомору

 

Український інститут національної пам’яті розпочинає інформаційну кампанію “Збережи пам’ять. Збережи правду” до 87-х роковин Голодомору в Україні, жертв якого вшановують кожної четвертої суботи листопада (у 2020-му цей день припадає на 28 листопада)

Метою кампанії є вшанування жертв Голодомору в Україні та збереження пам’яті про геноцид українців комуністичним режимом у 1932-33 році, повідомляє сайт УІНП.

В Інституті наголошують, що збереження пам’яті – це не абстракція, а конкретні дії: наприклад, записати спогади родичів, які були очевидцями геноциду, передати до музею сімейні реліквії періоду Голодомору чи просто згадати про рідних, яким довелося пережити один з найжахливіших злочинів радянського тоталітарного режиму.

Інститут також традиційно закликає долучитися до акції “Запали Свічку пам’яті”: 28 листопада після 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців.

“Важко знайти іншу тему, де питання пам’яті та прав людини так тісно переплітаються, як у випадках із вчиненням тоталітарними режимами геноциду. Саме тому пам’ять про Голодомор для українського суспільства – це не тільки питання співчуття, жалю і смутку за жертвами комунізму, але і справа принципу, мірило справедливості та критерій людяності.

Ми розповідаємо сімейні історії про штучний голод, передаємо у музеї предмети тієї епохи, а також запалюємо свічку на вікні – у такий спосіб пригадування стає живим процесом, проявом небайдужості та належного вшанування борців та мучеників”, – наголошує голова Українського Інституту національної пам’яті Антон Дробович.

У рамках інформаційної кампанії в соціальних мережах Facebook, Instagram, Twitter та YouTube до 28 листопада оприлюднюватимуть матеріали про Голодомор. Зокрема, соціальну рекламу, розроблену УІНП та Національним музеєм Голодомору-геноциду.

Також Інститут планує оприлюднити тематичні відеоролики й провести онлайн-лекції, які розкриватимуть різні аспекти трагедії геноциду українців.

Читайте також:
Історик Володимир Сергійчук:
Добиваюся того, щоб було визнано реальну цифру втрат від Голодомору

Щоби вшанувати хвилиною мовчання кожного загиблого у Голодоморі, потрібно 13 років, – Епіфаній

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна