Силовики назвали причини обшуку в Національному музеї Революції гідності

 

Служба безпеки України повідомила, що слідчі підозрюють посадовців Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності в розкраданні коштів, виділених на реконструкцію об’єкта.
Триває досудове слідство за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Про це спецслужба повідомила в четвер, 19 листопада.

“Задокументовано, що керівництво Музею уклало договори на майже 150 мільйонів гривень на роботи із реконструкції та благоустрою об’єктів меморіального комплексу. Підрядникам був перерахований аванс у розмірі 80% від суми договору, що склало 111 млн грн“, – йдеться в повідомленні.

В СБУ додали, що правоохоронці з’ясували, що у встановлені угодами терміни роботи фактично не проводились.

“Натомість більшість отриманих підрядником бюджетних коштів було витрачено не на цілі, які прописані у відповідних договорах”, – кажуть в СБ України.

У Київській міській прокуратурі повідомили, що правоохоронці проводять обшуки, крім службових приміщень Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні, ще і в компанії-генпідрядника та за місцями проживання відповідних службових осіб.

“У ході досудового розслідування встановлено, що 22.12.2018 міжз музеєм та приватним товариством укладено договір генпідряду на виконання вказаних будівельних робіт та перераховано на його рахунок авансовий платіж у розмірі близько 111, 6 мільйонів гривень, що становило 80 % суми договору генпідряду“, – інформує пресслужба прокуратури.

Строк виконання робіт був визначений з грудня 2018 року по серпень 2019 року. У той же час у вказаний період генпідрядником фактично не було проведено жодних робіт, навіть підготовчих, наголошують в прокуратурі.

У відомстві додали, що залишок коштів по об’єкту на казначейському рахунку підрядника станом на березень 2020 року становив 9,8 млн грн.

Обшуки відбуваються на підставі ухвали Голосіївського районного суду Києва у межах розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 364 КК України.

Колишній радник голови УІНП Олександр Зінченко на сторінці у фейсбуці покроково пояснив, чому, згідно з його інформацією, гроші “зависли”, а меморіал так і не був збудований у 2019 році.

  1. Генпрокурорша заявила, що для розслідування справ Євромайдану треба скасувати закон про недопущення переслідування учасників Майдану від 2014 року.
  2. Апеляційний суд Києва скасував заочний арешт Януковича.
  3. СБУ приходить з обшуками у Музеї Революції Гідності, бо:

а. Генпрокуратура заарештувала ділянку, на якій має будуватися Меморіал Героїв Небесної Сотні;
б. Музей Майдану перераховував авансові платежі підряднику згідно із результатами тендеру та укладеними угодами та з огляду на письмові обіцянки Генпрокуратури зняти арешт через тиждень-місяць-півроку-рік;
в. Через те, що Генпрокуратура жодного разу не дотрималася своїх публічних обіцянок і не зняла арешт та не дозволила будівництво, гроші “зависли”, а меморіал так і не був збудований у 2019 році.

“Ось і весь “склад злочину”, наскільки можна зрозуміти уривчасту інформацію… Тобто за те, що Генпрокуратура, конкретно – спецслідчий Горбатюк – заблокували будівництво Меморіалу Небесної Сотні СБУ пред’явила претензії директору Музея Майдану. Хочеться передати пані Закревській і решті фанклубу Горбатюка полум’яний привіт! В результаті їх бурхливої і безтолкової діяльності нема: ані завершення слідства, ані Меморіалу, ані, щоправда, і самого Горбатюка. Останнього – не шкода. Я попереджав що так буде? Так і сталося. Але от щоб на річницю Майдану таке учудити – мені б таке в голову не прийшло!”, – резюмував Зінченко.

Слідчі дії проводить Головне управління Національної поліції у місті Києві під процесуальним керівництвом столичної прокуратури. Співробітники СБУ залучені слідчими для оперативного супроводу згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України.

Як інформувала “Новинарня“, в Києві в Національному музеї Революції гідності вранці в четвер, 19 листопада, правоохоронці проводять обшук. Частково роботу музею заблоковано.

Читайте також:
У Києві апеляційний суд зняв арешт із колекції картин Порошенка

У Дніпрі суд скасував результати конкурсу, на підставі якого рестораторка стала директором історичного музею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна