Стало відомо, скільки українські політики витратили до виборів на рекламу в Facebook

 

Від початку 2020 року і до дня місцевих виборів – 25 жовтня – сторінки у соціальній мережі Facebook, які платили за суто політичну рекламу за та проти партій/кандидатів, вклали у поширення дописів щонайменше 5,7 млн доларів або близько 154 млн гривень.

Про це свідчить аналіз громадського руху “ЧЕСНО”, оприлюднений у середу, 18 листопада.

Як зауважили аналітики, значна частка витрат (п’ять млн доларів) припадає на два місяці кампанії – вересень та жовтень.

Найстрімкіше зростали витрати зі сторінок, які рекламували партії. Якщо за перші шість місяців витрати на поширення реклами з партійних сторінок становили менше 90 тисяч доларів, то у жовтні вони перевищили 1,4 млн доларів.

Крім того, ближче до виборів у Facebook з’явилося чимало сторінок, які складно назвати партійними чи сторінками політиків, але вони вели кампанії за і проти на сотні тисяч доларів.

У топ-20 за витратами потрапили сторінки партії “За майбутнє” (з травня по жовтень витратила майже 170 тисяч доларів), “Нашого краю” (166 тисяч доларів на рекламні дописи), “Слуги народу” та інших.

Безпосередньо партійні сторінки від початку року до дня виборів вклали у рекламу на Facebook майже 2,3 млн доларів. Ще 1,8 млн доларів із власних сторінок витратили кандидати від партій.

Лідер за витратами на рекламу в Facebook серед партій – “Слуга народу” (880 тисяч доларів, у сумі враховані всі партійні сторінки в різних областях, сторінки партійців і сторінки-медіа й інші, які рекламували дописи на підтримку партії; загалом агітацію за “СН” та її кандидатів розміщували щонайменше 319 сторінок).

Другу і третю сходинку за витратами на рекламу в Facebook посіли партії “За майбутнє” (704 тисяч доларів із 96 сторінок) та “Європейська солідарність” (402 тисяч доларів зі 157 сторінок).

Сторінки, які так чи інакше просували “Опозиційну платформу – За життя” або її партійців витратили на рекламу 297 тисяч доларів.

Читайте також:
У Facebook з’явилася опція відключати політичну рекламу

На медіарекламу кандидати у президенти витратили 623 мільйони гривень, — КВУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна