Більш як десять великих міст України відмовилися дотримуватись “карантину вихідного дня”

 

Про відмову виконувати рішення уряду щодо “карантину вихідного дня” заявила місцева влада більш як десятка великих міст у різних регіонах України. Це Дніпро, Одеса, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Мукачево, Житомир, Черкаси, Краматорськ, Слов’янськ тощо. У багатьох із цих міст має відбутися другий тур мерських виборів.

Обмеження мали б почати діяти 14-15 листопада. “Карантин вихідного дня” передбачає, що на вихідних, для уникнення скупчень людей і зменшення ризику поширення коронавірусу, можуть працювати лише аптеки, продуктові й ветеринарні магазини та АЗС, тоді як інші заклади мають бути зачинені. Однак у багатьох містах місцева влада вирішила не виконувати такі приписи.

Мер міста Дніпро Борис Філатов у п’ятницю, 13 листопада, заявив у фейсбуці, що, за офіційною статистикою, Дніпро та область увійшли у трійку регіонів України з найнижчою захворюваністю на COVID-19. Тому в місті комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС) не збиралася та не вваодила рішення Кабміну для Дніпра – нібито через “хворобу”.

“Неофіційно. Шановні підприємці, як сьогодні заявив прем’єр-міністр: „Мери не можуть скасовувати того, що вони не вводять“. А я нічого і не скасовую. На мітинги не ходжу, прапорами не махаю, заяв не роблю. Віддаю перевагу роботі… Тим більше, цю несусвітню дурість я не впроваджував. Якої, до речі, немає в жодній країні світу. Просто міська комісія з ТЕБ і НС захворіла. Ні, не на коронавірус. Просто захворіла і не має кворуму. Вони втомились. І імплементувати рішення Кабміну не в змозі”, написав Філатов у соцмережі.

“Шановні підприємці, хороших вам вихідних… І, будь ласка, дотримуйтесь маскового режиму і соціальної дистанції. Самі і для своїх клієнтів”, — додав Філатов.

У Львові та Івано-Франківську не вводитимуть “карантин вихідного дня”, оскільки виконкоми мерії скасували вихідні у суботу та неділю для ринків, закладів харчування, культури, спортзалів та іншої сфери обслуговування.

Міський голова міста Слов’янськ (Донецька область) Вадим Лях заявив, що влада міста не буде запроваджувати обмеження 14 та 15 листопада. За його словами, таке рішення потрібно приймати на місцях, адже Кабмін, мовляв, не бере до уваги реалії невеликих населених пунктів.

“На цих вихідних комісія не введе ніяких обмежувальних заходів. Буде створена відповідна комісія, яка обстежуватиме потоки на ринку та в закладах громадського харчування. Наступного тижня ми приймемо остаточне рішення”, – сказав Лях.

Раніше про відмову від “карантину вихідного дня” відмовилися низка місцевих рад, зокрема Тернополя, Одеси, Черкас, міські голови Рівного тощо.

У відповідь на це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що мери не мають повноважень забороняти рішення уряду, а голови ОДА мусять скоординувати роботу місцевої поліції та Держпродспоживслужби для перевірки суб’єктів господарювання, які на вихідних не повинні приймати відвідувачів.

Читайте також:
Карантин вихідного: що закриють, що працюватиме. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна