РФ пригрозила виходом із Організації із заборони хімічної зброї

 

Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя пригрозив виходом країни з Організації із заборони хімічної зброї.

Про це в четвер, 12 листопада, інформує “Радіо Свобода” з посиланням на російські ЗМІ.

За словами Небензі, Москва готова буде задуматися про це, якщо організація ухвалюватиме рішення, як в ситуації з Олексієм Навальним, Скрипалями або зі звинуваченнями режиму Башара Асада.

За твердженням Небензі, західні країни-члени і секретаріат організації, використовують її проти “неугодних їй” країн.

“Уявіть, вийдемо ми з ОЗХЗ і нам скажуть: “Що і треба було довести”. Але якщо вона зовсім втратить всякий авторитет і стане просто місцем для штампування рішень щодо неугодних режимів, напевно, про це можна буде подумати”, – сказав дипломат.

За його словами, організація “втрачає авторитет”, хоч і залишається “найважливішим інструментом”.

Він додав, що поки Росія не виходить з організації і не рекомендує це іншим.

Як відомо, Організація із заборони хімічної зброї створена у 1997 році для контролю за виконанням Конвенції про заборону хімічної зброї. Штаб-квартира ОЗХЗ знаходиться в Гаазі, її виконавчу рада обирають члени організації. У 2013 році вона отримала Нобелівську премію миру.

У 2018 року представники США, Великої Британії та Франції в ОЗХЗ звинуватили Росію у перешкоджанні роботі місії організації в сирійському місті Дума, де урядові війська були запідозрені в застосуванні хімічної зброї.
У 2018 році організація підтвердила перший в сучасній історії випадок застосування хімічної зброї в Європі – під час замаху у Британії на колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки. У злочині підозрюють співробітників російської військової розвідки.

Читайте також:
Росія в агресії проти України спотворює принципи R2P, – Джапарова в ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна