Скандальний ексголова Держінвестпроєкту Каськів пройшов до Закарпатської облради від “ОПЗЖ”

 

Колишній голова Державного агентства національних проєктів Владислав Каськів пройшов шостим номером від “Опозиційної платформи – За життя” у депутати Закарпатської обласної ради.

Про це у вівторок, 10 лисопада, передає “Укрінформ” із посиланням на дані офіційного сайту ЦВК за результатами виборів у Закарпатську облраду.

На шостому виборчому окрузі Закарпаття в Хустському районі за Каськіва проголосував 481 виборець.

Нагадаємо, 18 серпня 2016 року тодішній генпрокурор Юрій Луценко повідомив про затримання ексголови Держнацпроєктів часів Віктора Януковича Владислава Каськіва на території Республіки Панама.
Тодішній заступник генпрокурора Євген Єнін заявив, що Каськів був затриманий при спробі в’їхати на територію Коста-Ріки.
8 вересня 2016 року стало відомо про отримання ГПУ від Інтерполу підтвердження про арешт Каськіва в Панамі.

12 вересня Панамський суд обрав для Каськіва запобіжний захід у вигляді арешту або застави 600 тисяч доларів.
Він подав клопотання про політичний притулок, сплатив заставу і на початку жовтня вийшов на свободу.

Владислав Каськів був оголошений в міжнародний розшук за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 КК (службова фальсифікація).

Департаментом захисту економіки Нацполіції, спільно з Генпрокуратурою, було розслідувано і доведено для розгляду в суді один із кількох протиправних епізодів діяльності ексглави Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами часів Януковича Владислава Каськіва. Ішлося про розкрадання державних коштів у 2012-2013 роках – 7 500 000 гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг із ТОВ “Глорія”, як виявилися фіктивними.

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в 2016 році на стадії розслідування перебувало ще кілька епізодів діяльності Каськіва на значно більші суми розкрадання державних коштів.

У березні 2017 року стало відомо, що Панама відмовила Каськіву в наданні статусу політичного біженця.

1 листопада Владислава Каськіва було екстрадовано з Панами на Батьківщину – перший випадок екстрадиції колишнього високопосадовця в Україну.

Печерський райсуд обрав для Каськіва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у межах двомісячного терміну досудового розслідування з альтернативою у вигляді застави – 160 тис. грн. Водночас ГПУ наполягала на арешті підозрюваного.

Під час розгляду питання захист Каськіва надав суду довідку про повне відшкодування останнім завданих державі збитків.

7 грудня Печерський райсуд постановив повернути Каськіву паспорти для виїзду за кордон.

12 грудня детективи НАБУ провели обшуки і затримали чотирьох осіб, задіяних у корупційній схемі розкрадання коштів Держінвестпроекту та держпідприємства “Державна інвестиційна компанія” в сумі 259,2 млн. грн.

У травні 2018 року справу Владислава Каськіва передали до Шевченківського районного суду Києва.

Каськіва із Закарпаттям пов’язує ідея Олімпіади на Боржаві, яку він проштовхував за часів Януковича. Свого часу Каськіва та його оточення звинувачували у масовому скуповуванні земель на Боржавських полонинах. Саме від цього округу й обрався Каськів.

Як пише видання “Збруч”, у 2004 році Владислав Каськів належав до співзасновників кампанії “ПОРА”, котру створили з метою забезпечення справедливих і чесних президентських виборів, а також для можливої участі у протестах. Фактична презентація руху відбулася в Мукачеві, куди Каськів разом із кількома десятками волонтерів “ПОРИ” приїхав спостерігати за виборами. Голосування завершилося брутальним фальшуванням і погромами на виборчих дільницях – але “ПОРА” гучно заявила про себе на цілу країну.

До фракції “ОПЗЖ” у Закарпатській обласній раді разом із Каськовим входитимуть Іван Чубірко – один із тодішніх ватажків “силових” угрупувань від СДПУ(о) у Мукачеві, а також Віктор Русин, міліцейський начальник, котрий фігурував у розслідуванні прокуратури як особа, дотична до фальшувань.

Читайте також:
На виборах мера Часового Яру, де штаб ООС, лідирує кандидат від ОПЗЖ, що хоче “очистити місто від військових”

Юрист Каськіва під арештом “ввімкнув дурника”. Його перевірять

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна