Юрист Каськіва під арештом “ввімкнув дурника”. Його перевірять

 

Києво-Святошинський суд до 9 червня продовжив тримання під вартою Івана Радика, обвинуваченого у розтраті коштів нацпроекту «Повітряний експрес».

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Радик утримується у київському СІЗО з вересня 2016 року, хоча може бути звільнений під заставу у 13,2 млн. грн.

В лютому 2018-го суд призначив Радику стаціонарну судово-психіатричну експертизу.

Раніше щодо обвинуваченого проводилась амбулаторна судово-психіатрична експертиза. У висновку йшлося, що Радик «демонструє ознаки психічного розладу, які не є типовими та цільними, що спонукає підозрювати симуляцію психічного розладу, разом із тим, неможливо повністю виключити реактивний стан». Експерт рекомендував провести стаціонарну експертизу.

Іван Радик

На початку квітня суд отримав клопотання експерта про надання додаткових документів. Експерт просив частину матеріалів кримінального провадження з показами Радика, інших свідків, які його знали і давали щодо нього покази, а також інші характеристики, медичну карту, інформацію та документи про перебування Радика на стаціонарному лікуванні з приводу травми голови у 2010-2011 рр. в Олександрівській клінічній лікарні м. Києва.

Суд дав доступ прокурорам або за їх дорученням іншим особам дозвіл на тимчасовий доступ до документів із можливістю виготовлення копій.

У жовтні 2017-го Радик перестав спілкуватися зі своїм адвокатом. У листопаді на судовому засіданні він не реагував на запитання судді і весь час мовчав. Захисник повідомив, що його клієнт відмовляється від їжі і став неохайним.

Компанія «Сапфір Фінанс», директором якої був Іван Радик, отримала 82 млн. грн. від ДП Нацпроект «Повітряний експрес». Місцезнаходження частини грошей слідство досі не встановило. Радика обвинуваючуть за ч.5 ст.191 КК– привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Йому загрожує 7-12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Разом із Радиком обвинуваченим у цій справі є Геннадій Дьяченко, тимчасовий в.о. директора «Повітряний експрес». Дьяченко перебуває у розшуку і його судять заочно.

Радик починав кар’єру на початку 2000-х як арбітражний керуючий, був адвокатом, а також засновником понад 400 компаній.

«Повітряний експрес» – це проект швидкісного залізничного сполучення між Києвом та аеропортом «Бориспіль», що виник проведенням футбольного чемпіонату «Євро-2012». Проект лобіював тодішній голова Держінвестпроекту Владислав Каськів.

Як писала “Новинарня“, Каськів повернувся з Панами в Україну в ніч на 1 листопада 2017 року. Раніше він перебував у міжнародному розшуку і Україна ініціювала процедуру його екстрадиції. Але Каськів стверджував, що повернувся добровільно.

Генпрокуратура інкримінувала Каськіву 7,5 млн. грн. збитків на закупівлі реклами. Після повернення екс-посадовець одразу їх відшкодував, не чекаючи рішення суду.

В грудні 2017-го справу Каськіва направили до суду, але підготовче засідання провести не вдалося. Прокурор і адвокат заявили відвід суддям і справу направили на новий авторозподіл.

Генпрокурор Юрій Луценко припустив, що екс-керівнику Держінвестпроекту може загрожувати умовне покарання.

Раніше Печерський суд повернув Каськіву закордонний паспорт, щоб він міг виїздити за межі України для догляду за малолітньою дитиною.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна