За півтора року кількість новин про України в медіа окупованого Криму зменшилася втричі, – ІМІ

 

За останній півтора року кількість новин про Україну в найпопулярніших медіа окупованого Криму скоротилася втричі.

Про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації, опублікованому у вівторок, 10 листопада.

“Що більше часу минає від моменту окупації Криму, то менше Україна присутня в інформаційному просторі півострова. Тільки за останні півтора року кількість новин про Україну в найпопулярніших кримських медіа скоротилася втричі (зі 155 новин станом на квітень 2019 року до всього 57 в жовтні 2020-го)”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що новини України випадають з контексту кримських ЗМІ, а ті, що залишаються, або пов’язані зі спільним кордоном, або ж винятково спотворюють Україну в очах кримського суспільства.

Відповідно до медіарейтингу сайту “Медіалогія”, експерти ІМІ відібрали для моніторингу п’ять новинних сайтів Криму та міста Севастополя: “Крыминформ”, “РИА Крым”, “Новый Севастополь”, “Крымское информационное агентство”, а також “Новости Севастополя”*.

Проте на час моніторингу сайт “Крымское  информационное агентство” припинив своє існування і його було замінено на “Вести Крим”.

За моніторинговий період – з 26 по 30 жовтня 2020 року – було зафіксовано 57 новин, у яких згадувалась Україна або її громадяни.

Сайти згадували про Україну по-різному. Наприклад, “Новый Севастополь” за період моніторингу не поставив жодної новини про Україну. А найбільше новин (26) , що стосувались України, розмістив сайт “Новости Севастополя”.

Основною темою новин кримських медіа щодо України стала війна на Донбасі, на неї припала чверть усіх матеріалів. На другому місці – пандемія коронавірусу (10,5%). І по 8,5% припало на новини про конституційну кризу в Україні, місцеві вибори, незаконну міграцію та контрабанду.

У третині новин про Україну медіа окупованого Криму посилаються на українські офіційні структури. Ще у чверті новин джерелами інформації слугують російські офіційні структури та особи. У 21% новин джерелом інформації є ЗМІ Росії та “Л/ДНР”. На українські ЗМІ припадає 10,5% джерел.

Кримські медіа, які використовують українські ЗМІ як джерело інформації, звертаються до медіа з проросійською позицією.

Читайте також:
YouTube заблокував пропагандистський канал РФ “Царьград”

InformNapalm встановили ще 13 російських морпіхів, які захоплювали Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна