Економічно Росія вже не справляється з окупованим Донбасом, – Резніков

 

Обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО гальмується лише тому, що на це немає політичної волі президента РФ Володимира Путіна. Однак Росія економічно й ресурсно вже починає не справлятись з утриманням окупованих територій Донбасу.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в інтерв’ю “Радіо Свобода“, оприлюдненому 7 листопада.

“Про це ж домовилися, що “всіх на всіх”. Ми готові віддати без будь-яких умов, відпустити. Відпускайте наших, яких ви тримаєте або як військовополонених, або як політичних в’язнів. Відпускайте! Ми їх заберемо. І нас не цікавлять ваші так звані “процесуальні очищення”, – сказав Резніков, говорячи про новий обмін полоненими з ОРДЛО.

На запитання, чому “ДНР/ЛНР” це гальмують, він відповів: “Це торги. Тут очевидно. Вони на сьогодні не отримали, власне, прямої команди з центру. А центр розташований не в Луганську, не в Донецьку, а в Москві. Тут зрозуміло. Не отримали команди рухатися вперед. Тому вони шукають будь-які причини блокувати перемовини. То вони придумали постанову Верховної Ради, яка їм не сподобалася. Хоча аналогічна постанова була у 2015 році, коли відбувалися місцеві вибори. Вона їм не заважала. Тут почала заважати. Минули вибори. Тепер вони шукають інші причини”, – сказав віцепрем’єр.

“Це така тактика на затягування перемовин. Вони ставлять нас у складні умови, що на нас вчинятиметься тиск родичами людей, які потерпають в’язницях, і ми, може, підемо на поступки там, де ми не хочемо йти на поступки“, – зазначив Резніков.

За його словами, в Кремлі є одна особа, яка ухвалює остаточні рішення щодо України – “це президент Російської Федерації”.

Олексій Резніков вважає, що примусити Путіна змінити позицію може економічна недоцільність подальшої окупації Донбасу.

“Це ухвалення рішення, що настав такий момент, що така війна з Україною є невигідна, непрагматична, вона не дає ні політичних балів, ні внутрішніх, ні зовнішніх, що протистояння з цивілізованим світом, висмоктує Російську Федерацію в тому числі і економічно. Для них той маневр, який вони зробили в 2014 році, вже завдає шкоди, а не несе користь. Їм треба ж утримувати приблизно 3-3,5 мільйони людей на окупованому Донбасі, забезпечувати їм пенсії, бюджетні виплати, ставити питання про підтримання порядку”, – сказав заступник глави уряду.

“І економічно вони вже не справляються на сьогодні, вони не забезпечують робочі місця. Навіть у клініках вони не можуть забезпечити нормальний рівень медичного обслуговування людей під час пандемії”, – зазначив Резніков.

Відповідаючи на інтерв’ю щодо шляхів повернення Криму, він заявив: “…Історія з Кримом і повернення Криму назад в Україну повноцінно як окуповану сьогодні територію більш навіть, можливо, легкий варіант, тому що там не було бойових дій, як на частково окупованому Донбасі. Менше крові пролито”.

Також в інтерв’ю Олексій Резніков прокоментував “план Кравчука” щодо виборів в ОРДЛО 31 березня 2020 року.

“Якщо сторони домовляться, що така черговість і послідовність (умов – “Н”) є робочою і реалістичною, далі ми можемо сперечатися і вести дискусію про нереалістичність саме щодо цієї дати (31 березня)… П’єр Морель, фантастичний французький дипломат, “гуру французької дипломатії”, є координатором, модератором у політичній групі [ТКГ]. Я думаю, що він зможе організувати обмін думками та дискусію в такий спосіб, щоб сказати: гаразд, не 31 березня реалістичне, а 31 травня, 31 липня”, – сказав Резніков.

Читайте також:
План Кравчука для ОРДЛО – це “миротворчий спам”, – Єлісєєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна